Un nou sat Fântânele a fost înfiinţat de 700 de romi într-un cartier din Berlin

Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)
Epoch Times România
03.04.2012

700 de romi ai comunităţii creştine penticostale din satul Fântânele, situat la aproximativ 35 de km de Bucureşti, s-au mutat la Berlin, în cartierul cu cea mai mare pondere de străini din capitala germană, scrie săptămânatul Der Spiegel, citat de Deutsche Welle.

Cam 500 dintre aceştia s-au mutat într-un complex de locuinţe din Harzer Strasse, unde, pe o suprafaţă de 7500 de metri pătraţi, s-a constituit un al doilea sat Fântânele, scrie Der Spiegel.

În Biserica Penticostală din Fântânele, România, cei rămaşi în ţară se roagă pentru familiile lor din Germania şi pentru cancelara Angela Merkel, afirmă săptămânalul.

"Angela, eşti mama Europei, te iubim", spune cu entuziasm unul dintre săteni. El explică faptul că Merkel îi primeşte pe romi în Germania, spre deosebire de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care îi expulzează.

Locuitorii din Fântânele speră să ducă o viaţă mai bună în "paradis", cum numesc ei cartierul berlinez Neukölln, de altfel cel mai sărac din întreaga Germanie, după cum subliniază autorul articolului cu titlul "Paradisul Neukölln".

Totul a început cu un tânăr german, Volker P., originar din Saxonia, care a venit la Berlin pentru a se angaja. În cele din urmă el a ajuns să trăiască din ajutorul social, aşa-numitul Hartz IV. La Berlin a cunoscut un bărbat din Fântânele şi vizitând satul, s-a îndrăgostit de sora acestuia, cu care s-a căsătorit. După aceea au început să sosească la Berlin, rând pe rând, rude ale soţiei - părinţi, fraţi, surori, cumnaţi, veri şi verişoare - dar şi vecini sau prieteni din Fântânele.

Volker P. cunoştea legislaţia în vigoare şi i-a ajutat pe noii veniţi. Pentru a putea obţine drept de şedere permanent, aceştia şi-au deschis o afacere. Veniturile au fost completate din ajutoarele sociale. Hartz IV şi alocaţia pentru copii, o sumă importantă în condţiile în care mulţi dintre noii veniţi au 10 copii sau mai mulţi, le oferă un trai mai bun decât aveau în România, deşi, aminteşte Der Spiegel, unii duc dorul animalelor pe care le creşteau la Fântânele sau a grădinilor din jurul casei.

Din 2007, când România a aderat la UE, numărul cetăţenilor români stabiliţi în Germnaia s-a dublat aproape, scrie Der Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor