Serviciile siriene de informaţii ar ameninţa activişti anti-Assad refugiaţi la Bruxelles

Ministrul de externe belgian, Didier Reynders. (BRUNO FAHY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.04.2012

Ministerul belgian de Externe anchetează acuzaţii potrivit cărora serviciile siriene de informaţii desfăşoară operaţiuni împotriva opozanţilor refugiaţi la Bruxelles.

Ministrul de externe Didier Reynders i-a spus europarlamentarului liberal Louis Michel că va verifica personal informaţiile potrivit cărora diplomaţi sirieni de la Bruxelles au ameninţat persoanele care au luat parte la mitinguri împotriva regimului de la Damasc organizate în capitala UE. Manifestanţii ar fi fost avertizaţi că rudele aflate în Siria vor avea de suferit, dacă nu renunţă la proteste.

"Nu avem nicio dovadă în această etapă. Însă ministrul şi cu mine credem că se întâmplă, într-adevăr, acest lucru. El crede că ar putea apărea astfel de probleme şi în alte capitale din UE, aşa că le va cere colegilor săi din Consiliul UE să ancheteze (...). El mi-a promis că se va implica mult", a spus Michel, fost ministru belgian de externe şi comisar UE.

Michel a discutat cu Renders după ce s-a întâlnit cu activiştii sirieni care au formulat acuzaţiile.

EUobserver a discutat cu manifestanţi anti-Assad care au spus că au fost ameninţaţi. Unul dintre ei crede că o rudă apropiată a sa a fost împuşcat în Siria la începutul anului, din cauza activităţilor sale de la Bruxelles.

Doi dintre ei au cerut fie citaţi sub acoperirea anonimatului, pentru că familiile lor trăiesc încă în Siria. Unul a spus că este prea speriat pentru a depune plângere la poliţie, iar altul nu poate sesiza forţele de ordine pentru că nu are permis de şedere în Belgia.

Al treilea activist - Hassan Addaher, un designer grafic care conduce un ONG de la Bruxelles - a declarat că vărul său, Abdel Baset Shamoot, a fost torturat şi ucis la Homs în ianuarie.

El a fost de acord să îşi divulge numele pentru că nu mai are rude în Siria.

Addaher a notat că rude ale altor patru activişti din Belgia au fost ucişi în Siria în ultimele luni. "Comunitatea siriană din Belgia este atât de mică încât este greu de crezut că aceasta este o coincidenţă", a adăugat el.

Acuzaţiile îl vizează în special pe Wael Saker - ataşat diplomatic la ambasada siriană. Addaher a spus că Saker a fost ofiţer în serviciile de informaţii siriene şi conduce o reţea de agenţi sirieni şi de origine libaneză care s-au infiltrat în grupări antiregim.

În mod normal, ataşaţii au roluri clar stabilite. Însă ambasada siriană a refuzat să precizeze ce tip de ataşat este Saker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor