Un nou moratoriu pe legea cetăţeniei prin investiţii ar putea fi votat în Parlament

Primul moratoriu pe legea cetăţeniei prin investiţii a expirat, iar până la votarea unui nou moratoriu există riscul ca un număr foarte mare de oameni „foarte oneşti” să solicite cetăţenia Republicii Moldova, a punctat Sergiu Litvinenco.
Cetăţenie prin investiţie
Cetăţenie prin investiţie (cpr.md)
Maria Maevschi
21.02.2020

În contextul în care prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că va veni săptămâna viitoare cu iniţiativa de a institui un nou moratoriu pe legea cetăţeniei contra investiţii până în anul 2021, fracţiunile parlamentare PSRM şi PD au decis ca o vor vota, iar PAS şi PPDA, pe lângă votul dat în acest sens, vor insista pe abrogarea legii.

De menţionat este faptul că recent, oficialul european, Luc Pierre Devigne, director general adjunct pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul serviciului european de acţiune externă din partea UE, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aplicarea acestei legi, specificând că ar reprezenta riscuri majore pentru securitatea Uniunii Europene, dar şi a Republicii Moldova.

„Programul care oferă cetăţenie prin investiţii pentru anonimaţi fără informaţii publice este un program care riscă să atragă drept beneficiari cetăţeni care nu ar trebui să beneficieze de aceste cetăţenii, mai ales cu o guvernare ca în Moldova. Odată ce UE a oferit regim liberalizat de vize pentru Moldova acum câţiva ani în urmă, acum creăm riscuri pentru securitatea Uniunii Europene.

Unii oameni ar putea deveni cetăţeni moldoveni doar pentru a putea beneficia de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, viză care s-ar putea să le fi fost refuzată anterior din motive rezonabile. E clar că programul, care la moment este suspendat, trebuie suspendat definitiv”, a declarat oficialul european.

Punctând că pe lista de aşteptare se află 42 de persoane, dintre care până în prezent 5 au primit deja cetăţenia RM, deputatul Partidului Platforma DA (PPDA), Igor Munteanu, a explicat că primul moratoriu s-a instituit anume deoarece aceste persoane au făcut plăţile necesare, fapt ce făcea legea imposibil de anulat. Acesta a mai specificat că până în prezent în buget au intrat 550 mii de euro, echivalentul a peste 10 milioane lei, întrucât taxa de participare se duce la compania în care persoana investeşte, dar are şi statul de câştigat.

„Am discutat în perioada Guvernului Sandu, într-un grup de miniştri, cum putem să scăpăm de această lege care este toxică, şi atunci au intervenit următoarele elemente importante. Anumite dosare se aflau deja în proces de examinare, oamenii plătiseră pentru cetăţenie, iar restituirea acestor bani, pe de o parte golea visteria statului, iar pe de altă parte începeau nişte procese interminabile.

În momentul discuţiilor avute cu Maia Sandu şi Vadim Brânzan, singura opţiune era să permitem acelor persoane care deja achitaseră banii, să-şi obţină cetăţenia, să instalăm un anumit moratoriu, după care niciun fel de alte peroane nu ar fi putut pretinde obţinerea cetăţeniei prin investiţii. Astfel, moratoriul a ajutat să oprim procesul, dar nu l-a rezolvat definitiv”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco s-a arătat destul de îngrijorat de faptul că moratoriul a expirat pe 20 februarie, fapt ce permite, conform procedurilor stabilite, reînceperea depunerii actelor pentru cetăţenia prin investiţii, chiar începând cu vineri 21 februarie ora 8:00.

„Acesta este adevărul”, a menţionat Litvinenco, adăugând că s-ar putea să ne trezim şi cu anularea regimului liberalizat de vize, în contextul declaraţiilor făcute de oficialii europeni. Dar există şi un risc foarte mare şi faţă de securitatea naţională a RM, pentru că prin această modalitate în Moldova ar putea ajunge persoane cu trecut dubios, terorişti etc., a comentat deputatul PAS.

În schimb, deputatul PD Nicolae Ciubuc, unul dintre cei care au iniţiat acest proiect de lege, a afirmat că „dincolo de tot ceea ce se constată la ziua de astăzi vizavi de această lege, eu cred că intenţia şi scopul acestei legi este unul destul de nobil. Părerea mea este că această lege este una bună atâta timp cât exclude orice risc”.

În concluzie, Litvinenco s-a întrebat retoric ce se va întâmpla începând de azi şi până când legea, care urmează abia a fi propusă de Guvern, ulterior votată în două lecturi de Parlament, intră în vigoare, întrucât există riscul ca un număr mare de oameni „foarte oneşti” să solicite cetăţenia Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor