Un miliardar avertizează despre o nouă criză economică care va zgudui globul

.
. (Photos.com)

O nouă cădere a pieţei de capital se apropie, iar impactul viitor va fi "aşa cum nu s-a mai văzut niciodată", a declarat Jeremy Grantham, co-fondator şi strategul-şef pe investiţii al GMO, o firmă din Boston, cu active de circa 117 miliarde dolari, scrie moneynews.com

Grantham nu se fereşte de cuvinte atunci când discută despre cine trebuie făcut responsabil pentru următorul masacru financiar. Într-un interviu recent pentru The New York Times, el o numeşte pe Janet Yellen, preşedintele Federal Reserve, "ignorantă" şi susţine că Federal Reserve a distrus practic orice şansă de redresare economică.

De asemenea, el spune că nu va investi banii clienţilor săi în piaţă în acest moment.

"Noi investim banii clienţilor noştri bazându-ne pe predicţiile noastre pe şapte ani. Şi în următorii şapte ani credem că randamentul pieţei va fi negativ. Următoarea criză va fi aşa cum nu a mai fost niciuna în trecut, pentru că Federal Reserve şi alte bănci centrale din întreaga lume au acţionat pe această pârghie şi a pus-o în bilanţurile lor. Nu s-a mai întâmplat acest lucru înainte".

"Va fi foarte dureros pentru investitori", a adăugat acesta.

Grantham nu este singurul îngrijorat de un colaps al pieţei.

"Nu avem dreptul să fim surprinşi de o cădere gravă şi iminentă a pieţei de capital. De fapt ar trebui clar să ne aşteptăm la asta ", a declarat Mark Spitznagel, un manager de hedge fund (fond cu grad risc ridicat - n.r), notoriu pentru specularea crizei din 2008.

Se zvoneşte ca şi miliardarul Warren Buffett se pregăteşte pentru o criză financiară. Aşa numitul "indicator Warren Buffett" a ajuns în zona roşie şi preconizează că un colaps poate avea loc în orice moment.