Presiuni mari în FMI. SUA blochează creşterea numărului de voturi pentru Rusia, China şi alte state emergente

Directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde. (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)

Rusia, China şi alte ţări mari în curs de dezvoltare sunt furioase din cauza blocării de către Congresul SUA a unui plan de reformă care le-ar oferi un număr mai mare de voturi în cadrul Fondului Monetar Internaţional şi fac presiuni să se demareze reformele fără a se mai aştepta acordul Statelor Unite, scrie Washington Times.

Oficialii americani şi FMI insistă asupra faptului că reformele - inclusiv cele referitoare la schimbarea numărului de voturi concepute pentru a reflecta schimbările din economia globală şi o dublare a împuternicirii de creditare a FMI - nu pot intra în vigoare fără aprobarea Congresului, pentru că Statele Unite continuă să exercite dreptul de veto asupra deciziilor şi activităţilor majore ale FMI în formula actuală de vot.

Se pare că Rusia conduce eforturile naţiunilor în curs de dezvoltare pentru de a ocoli autoritatea SUA. În luna februarie, Moscova a obţinut acordul unui grup de 20 de mari state industrializate de a merge mai departe în cazul în care legislaţia nu este adoptată înainte de reuniunea anuală a FMI, care începe în Washington în această săptămână.

"Este evident că puterea economiilor în creştere şi a ţărilor în curs de dezvoltare ar trebui să crească pentru că influenţa lor asupra economiei globale s-a mărit", a declarat ministrul de Finanţe rus Anton Siluanov, care conduce efortul de a stabili termenul limită, potrivit Reuters.

Reformele au fost aprobate de majoritatea celor 188 de state membre ale FMI. Reformele au fost iniţial negociate în 2010 şi au aşteptat ca Washingtonul să acţioneze înainte de a continua discuţiile privind un al doilea tur de schimbări în numărul voturilor pentru a spori şi mai mult puterea ţărilor în curs de dezvoltare rapidă.

Între timp, FMI este presat să înceapă explorarea a ceea ce un oficial al FMI a declarat, sub condiţia anonimatului, că sunt diferite "opţiuni proaste" de a înainta, fără aprobarea Statelor Unite, pentru a evita să supere şi mai mult China şi alte ţări emergente. Dacă FMI va lua sau nu o decizie în acest sens depinde, în mare parte de cât de tare vor face presiuni Rusia, China şi blocul ţărilor în curs de dezvoltare şi de poziţia SUA.