Un magnat rus închis susţine că procesul trupei punk-rock este "medieval"

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski în spatele peretelui de sticlă într-un tribunal din Moscova, 15 mai 2011
Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski în spatele peretelui de sticlă într-un tribunal din Moscova, 15 mai 2011 (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.08.2012

Cel mai renumit deţinut din Rusia a declarat luni că cele trei femei din trupa Pussy Riot au mers prea departe în a protesta pe altarul unei catedrale, dar că procesul lor semăna cu inchiziţia medievală şi că tratamentul ce le-a fost aplicat în închisoare poate fi considerat tortură, conform unui raport Reuters.

Fostul magnat petrolier, Mihail Hodorkovski, care a fost judecat în aceeaşi sala de judecată din Moscova ca şi tinerele femei, a cerut clemenţă pentru ele având în vedere vârsta pe care o au şi a declarat că modul în care au fost tratate face Rusia de ruşine.

Comentând cu privire la procesul Mariei Alyokhina, 24 de ani, Nadezhdei Tolokonnikova, 22 de ani, şi Yekaterinei Samutsevich, 29 de ani, intervenţia sa ar putea susţine acuzaţiile duşmanilor preşedintelui Vladimir Putin cum că procedurile legale sunt motivate politic şi că fac parte dintr-o represiune mai largă a dizidenţei.

"Este dureros să urmărim evenimentele ce au loc în instanţa de judecată Khamovnichesky din Moscova, unde sunt judecate Masha, Katya şi Nadya", a susţinut Hodorkovski într-o declaraţie de pe site-ul său. "Cuvântul 'judecat' poate fi folosit aici numai în sensul folosit de inchizitorii medievali."

Trio-ul este judecat pentru că a asaltat altarul Catedralei Mântuitorului Hristos din Moscova, pe 21 februarie, şi rpentru că fetele au rostit o blasfemie numită "rugăciune punk", care cerea Fecioarei Maria să scape Rusia de Putin. Acţiunea a înfuriat liderii bisericii şi Kremlinul.

Ea a supărat şi mulţi credincioşi creştin-ortodocşi, pentru care catedrala este un loc sacru de cult, iar altarul ei este un loc rezervat exclusiv preoţilor.

Dar Hodorkovski – fostul şef în vârstă de 49 de ani a companiei petroliere Yukos, arestat în 2003 şi închis în anul următor pentru acuzaţii de fraudă şi evaziune fiscală - a pledat pentru cauza lor.

"Greşelile radicalismului pot fi scuzate în cazul tinerilor", a spus el. "Fac apel la toate persoanele educate, care gândesc sau sunt bune din fire, să transmită cuvinte de speranţă pentru fete."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor