Un jurnalist rus a fost ucis în Caucazul de Nord

Demonstranţi ţinând portretul unui jurnalist asasinat la un miting în Piaţa Puşkinskaya, centrul Moscovei 19 ianuarie 2012 (Andrey Smirnov / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
07.12.2012

Un jurnalist rus a fost împuşcat şi ucis miercuri seara în regiunea Caucazul de Nord din Rusia, anchetatorii spunând joi că moartea lui avea probabil legătură cu profesia sa.

Kazbek Gekkiyev, care a lucrat la postul de stat Vesti KBR, a fost împuşcat seara târziu, în Nalchik, capitala republicii Kabardino-Balkaria, a raportat agenţia de stat RIA Novosti.

"Eşti prezentatorul Kazbek Gekkiyev?" l-au întrebat ucigaşii, conform The Moscow Times. "Da", a răspuns Gekkiyev, fapt ce i-a determinat pe oameni să-l împuşte. Anchetatorii au declarat că întrebarea i-a fost pusă ca să creadă ca a fost ucis în legătură cu locul de muncă.

Cu toate acestea, Gekkiyev nu relatează nimic în legătură cu situaţia politică a regiunii neliniştite sau cu "subiecte infracţionale arzătoare," a raportat The Times, citând Vesti KBR.

"Această crimă îndrăzneaţă poate fi văzută ca o ameninţare la adresa altor jurnalişti care relatează despre operaţiunile împotriva insurgenţilor care acţionează pe teritoriul republicii", a spus Comitetul rus de Investigaţii.

Potrivit postului Radio Europa Liberă, colegii lui Gekkiyev au spus că "extremiştii" care îşi desfăşoară activitatea în regiune au ameninţat alţi doi jurnalişti care lucrau pentru Vesti. Militanţii islamişti, care activează în Caucazul de Nord din Rusia, efectuează în mod frecvent atacuri teroriste împotriva oficialilor guvernamentali, forţelor de securitate şi altora

Atacatori necunoscuţi l-au vizat şi pe Vladislav Dyachenko, ministrul adjunct al transporturilor din regiune, aruncând în aer maşina lui când se îndrepta spre locul de muncă. El a fost rănit uşor, a raportat Al-Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor