Un fost şef al serviciilor poloneze de informaţii,inculpat în dosarul închisorilor secrete ale CIA

Epoch Times România
27.03.2012

Un fost şef al serviciilor poloneze de informaţii (AW) a fost inculpat pentru "privare de libertate", în legătură cu ancheta lansată de Varşovia privind centrele secrete de detenţie ale CIA.

Zbigniew Siemiatkowski, care a fost şef al serviciilor de informaţii poloneze în perioada 2002-2004, a confirmat informaţia într-un interviu acordat cotidianului Gazeta Wyborcza şi postului public de televiziune TVP.

"În timp ce am fost în biroul procurorului am refuzat să răspund la întrebări şi voi continua să fac acest lucru în fiecare etapă a procedurii, inclusiv la tribunal", a spus el.

Potrivit lui Siemiatkowski, procurorii au luat măsura în 10 ianuarie 2012, dar nu a fost dată publicităţii nicio informaţie până în prezent.

Acuzaţii similare îl vor viza pe adjunctul lui, colonelul Andrzej Derlatka, care se ocupa direct de colaborarea cu serviciile secrete americane.

Acuzaţiile au legătură cu o investigaţie lansată în 2008, privind rolul pe care l-ar fi jucat Polonia în programul secret de detenţie al CIA.

Siemiatkowski, în calitate de şef al AW, a fost acuzat pentru depăşirea prerogativelor şi încălcarea legii internaţionale, privare de libertate şi pedepse corporale vizând prizonierii.

O bază militară de al Stare Kiejkuty, din nord-estul Poloniei, ar fi fost folosită de CIA în perioada decembrie 2002 - septembrie 2003.

După această dată, SUA ar fi decis să înlocuiască centrul din Polonia cu unul în România. Potrivit unei anchete a agenţiei Associated Press şi a postului german de televiziune ARD, închisoarea CIA din România ar fi fost situată în nordul capitalei, în sediul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), "ascunsă la vedere".

Operaţiunile CIA ar fi continuat în România mai mult de doi ani.

Autorităţile române, indiferent de culoare politică, au negat constant şi vehement, de-a lungul anilor, acuzaţiile privind existenţa unor centre secrete ale CIA în România.

CIA nu a divulgat niciodată unde a operat închisori, însă, potrivit informaţiilor date publicităţii de diferite instituţii internaţionale, printre ţările vizate se numără Tailanda, Afganistan, Lituania, Polonia şi România - unde ar fi fost interogaţi mai mulţi suspecţi de terorism, printre care Khalid Sheik Mohammad, presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie.

Informaţia despre punerea sub acuzare a fostului şef al AW a intervenit în ziua în care Comisia Parlamentului European pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) organizează audieri publice în dosarul închisorilor CIA.

LIBE va da publicităţii un raport privind măsura în care ţările europene au respectat o rezoluţie a PE ce le cerea să desfăşoare anchete independente privind presupusa lor complicitate. Legislativul european urmează să voteze raportul în septembrie.

Polonia şi România nu sunt reprezentate la audieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor