Găurile negre cresc mai repede decât galaxiile gazdă

Ilustraţie a unei găuri negre pe cale să devoreze o stea
Ilustraţie a unei găuri negre pe cale să devoreze o stea (Gabriel Perez Diaz)

Găurile negre supermasive nu împart lucrurile în mod egal cu galaxiile lor, potrivit unui studiu australian.

O galaxie cu o gaură neagră supermasivă în centru trebuie să-şi împartă gazul disponibil cu gaura neagră. Galaxia utilizează o parte din acesta pentru a forma noi stele, iar gaura neagră înghite o parte din el.

Înainte, oamenii de ştiinţă credeau că galaxia şi gaura neagră creşteau în mod egal. Cu toate acestea, noile descoperiri arată că acest lucru nu este adevărat.

"Găurile negre cresc mult mai repede decât am crezut", a declarat profesorul Alister Graham de la Universitatea Swinburne într-un comunicat de presă.

"Ştim acum că fiecare creştere de zece ori a masei stelare a unei galaxii este asociată cu o creştere de 100 de ori mai mare a masei găurii negre. Acest lucru are implicaţii extinse pentru înţelegerea noastră privind co-evoluţia galaxiei şi găurii negre."

Pe de altă parte, ei au descoperit că exact opusul are loc în galaxii mai mici, care au grupuri dense de stele în centru.

"În galaxii mai mici, grupurile stelare, care pot conţine până la milioane de stele, domină găurile negre", a declarat cercetătorul Nicholas Scott tot de la Swinburne în comunicatul de presă.

De asemenea, studiul a prezis unde s-ar putea afla evazivele găuri negre cu "masă intermediară". Oamenii de ştiinţă au avut probleme în a găsi găuri negre de dimensiuni medii, care are masa mai mare comparativ cu o stea dar mai mică faţă de 1 milion de stele.

Noul studiu sugerează că aceste găuri negre există în galaxiile despre care ştim deja că au o gaură neagră, dar a cărei masă nu o cunoaştem.

"Acestea s-ar putea să fie destul de mari încât să poată fi observate cu noua generaţie de telescoape extrem de mari", a declarat Scott.

Lucrarea a fost publicată în Astrophysical Journal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură