O cometă vizibilă de pe pământ va apărea în martie

Cometa Pan-STARRS va trece în curând prin sistemul nostru solar, aceasta putând fi vizibilă seară, în cea mai mare parte din luna martie.

Pan-STARRS provine din Norul lui Oort, un nor enorm de comete care înconjoară sistemul nostru solar. Acesta conţine gheaţă şi praf, care sunt îngheţate de miliarde de ani şi care nu au avut şansa să se topească până acum.

Cometa nu a mai fost niciodată în apropierea soarelui, astfel încât oamenii de ştiinţă nu sunt siguri cum va reacţiona. Cei mai mulţi dintre ei estimează că aceasta va fi la fel de strălucitoare ca stelele din Carul Mare.

"Dar pregătiţi-vă să fiţi surprinşi", a declarat cercetătorul Karl Battams într-un articol NASA. "O cometa nouă din Norul lui Oort este întotdeauna ceva necunoscut, putând prezenta caracteristici spectaculoase sau fade."

Când cometa va fi destul de aproape de soare, ea ar trebui să producă o mulţime de praf şi, prin urmare, o coadă lungă.

"Părerea mea este că primul lucru vizibil cu ochiul liber va fi coama gazoasă din jurul capului cometei", a declarat Matthew Knight de la Observatorul Lowell într-un articol.

"Pentru a vedea coada cometei vom avea nevoie de un binoclu sau un telescop mic."

Cometa Pan-STARRS va fi cel mai aproape de Pământ pe 5 martie – la aproximativ 100 de milioane km distanţă – şi cel mai aproape de soare pe 10 martie. Cu toate acestea, cel mai bun moment când aceasta poate fi observată ar putea fi pe 12 şi 13 martie, atunci când cometa va putea fi văzută seara alături de lună.

"Datorită distanţei sale mici faţă de soare, Pan-STARRS ar trebui să fie foarte activă, producând o mulţime de praf şi, prin urmare, o coadă frumoasă", a spus Knight. "Cu toate acestea, s-ar putea totuşi să fie dificil de observat. Cometa va fi foarte aproape de soare, comparativ cu Pământul."

"Acest lucru înseamnă că ea este observabilă doar seara, când nu este întuneric deplin."

Cometa a fost numită după Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System, telescopul hawaiian folosit pentru a o descoperi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură