Un ansamblu de clădiri va fi construit în Piaţa Romană, lângă două monumente istorice

. (ROMEO GACAD / AFP / GettyImages)
Ana Petrescu
17.01.2013

La Piaţa Romană urmează să fie construit un ansamblu de clădiri, în aproprierea a doua monumente istorice. Terenul pe care vor fi ridicate imobilele se află între străzile Mihai Eminescu, Calea Dorobanţilor şi Ernest Broşteanu, peste drum de clădirea Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti, notează b365.ro.

Din documentaţia depusă de beneficiarul ansamblului, compania de imobiliare S.C. Rubin Gold SRL, clădirea va avea funcţia de hotel, cazinou, însă va adăposti şi birouri şi locuinţe. La primele două nivele ale construcţiilor vor fi spaţii comerciale.

În zona în care se intenţionează construirea ansamblului, există în prezent trei locuinţe, dintre care două sunt clădiri de patrimoniu, una pe pe strada Mihail Eminescu, nr. 27 şi cealaltă pe Calea Dorobanţi, nr. 16.

Conform proiectantului, cele două monumente istorice vor fi integrate în proiect, urmând să fie restaurate pentru a putea fi pusă în evidenţă valoarea arhitecturală a acestora. Se va crea şi acces pietonal direct între strada Ernest Broşteanu şi Mihai Eminescu, pentru ca pietonii să nu mai fie nevoiţi să ocolească prin Calea Dorobanţilor.

"Construcţia noua doreşte în primul rând să ofere un spaţiu public la nivelul parterului, atât ca funcţiune cât şi ca trasee pietonale libere. De aceea, beneficiarul renunţă la o suprafaţă de teren considerabilă în favoarea pietonului care are ocazia să experimenteze un alt tip de comerţ (prezent şi în alte metropole), şi căruia îi este facilitate accesul între străzile Mihail Eminescu şi G-ral Ernest Broşteanu", au precizat reprezentanţii societăţii civile, într-un răspuns la observaţiile publicului cu privire la proiect, exprimate pe site-ul Primăriei Capitalei.

În urma unor analize şi studii realizate pe o perioadă de doi ani, înălţimea propusă a clădirilor va fi de maxim 45 de metri. Au fost propuse şi variante cu clădiri cu o înălţime mai mică, dar acestea veneau cu volume ce ar fi fost construite, în consolă, peste clădirile deja construite pe teren.

Anii trecuţi se vehiculase informaţia potrivit căruia pe acelaşi teren se vroia construirea unui turn înalt de 200 de metri. Turnul, care în faza de proiect primise numele de Dorobanţi Tower. Într-un final, ca proiectant a fost ales arhitectul Dorin Ştefan şi firma Aviz Sprint SRL.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) prevede un Procent de Ocupare a Terenului de maxim de 70% şi un Coeficient de Utilizare a Terenului maxim de 4, lucru prin care a fost modificat Regulamentul aferent Zonelor Protejate nr. 10 şi 95. Înălţimea maximă prevăzută în PUZ a imobilului din Calea Dorobanţilor este de 45 metri, depăşind înălţimea maximă de 16 metri şi schimbând astfel Regulamentul Local aferent Zonei Protejate nr. 10 pe porţiunea de teren studiată.

În momentul de faţă proiectul se află în faza de dezbatere publică pe parcursul avizării, iar după ce va obţine toate avizele, va fi supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor