Un alt analist american prezice prăbuşirea economiei americane

Personalul calcă pe un şir de lingouri de aur într-un magazin de aur din Kunming, China, 11 decembrie 2012.
Personalul calcă pe un şir de lingouri de aur într-un magazin de aur din Kunming, China, 11 decembrie 2012. (STR/AFP/Getty Images)

Cât timp mai este la dispoziţie până la prăbuşirea economiei americane instabile? Todd Wood, autorul cărţii “Currency” - “Moneda”, explică motivul pentru care economia americană se află în pragul prăbuşirii şi de ce Rusia, care îşi măreşte în continuu rezervele de aur, ar putea deveni următoarea putere economică majoră, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Faptul că Rusia a cumpărat alte 30 de tone de aur săptămâna trecută, ridicând totalul rezervelor sale de aur la 1.238 de tone metrice, ar trebui să îngrijoreze SUA, a declarat Wood, care scrie de asemenea pentru ziarul Washington Times.

Wood susţine că starea actuală a economiei americane este tulburătoare. În timp ce Rusia şi China îşi cresc rezervele lor de aur, Statele Unite au colectat o datorie suverană copleşitoare datorită obiceiurilor prosteşti privind cheltuielile – o datorie care în cele din urmă va distruge complet economia americană, a declarat autorul.

China, conform analistului Alasdair Macleod ar deţine neoficial cel puţin 30 d emii de tone de aur, cumpărate din 1985. În special goana după aur african, apărută odată cu investiţiile în infrastructura Africii, dar şi achiziţionările masive de aur din 2011, au propulsat China în topul deţinătorilor neoficiali de aur.

Rusia este acum (după cifrele World Gold Council) cel de-al cincilea deţinător de rezerve de aur din lume, conform FMI. Moscova îşi creşte rezervele de aur pentru a întări valoarea propriei sale monezi, rubla. O mişcare inteligentă, susţine Wood, adăugând că Rusia “se pregăteşte pentru ziua în care situaţia se va schimba dramatic” şi lumea va vedea declinul puterii economice Vestice.

Spre deosebire de SUA, a cărei datorie externă se apropie de 20 de trilioane USD, datoria Rusiei a ajuns la 600 de miliarde USD începând cu 1 ianuarie 2015. Adică de 33 de ori mai puţin decât SUA. Mai mult, datoria externă a SUA devine tot mai mare, în timp ce Rusia a reuşit să îşi reducă datoria cu 17% începând cu anul trecut.

Statele Unite sunt falite. Singurul lucru care menţine SUA pe linia de plutire în acest moment este Rezerva Federală americană, care tocmai a intervenit pentru a menţine ratele dobânzilor la un nivel scăzut artificial

Washingtonul ar trebui să fie îngrijorat în legătură cu această situaţie. În curând, SUA s-ar putea trezi într-o lume în care marea putere americană ar deveni falimentară, în timp ce Rusia şi/sau China, care pot încerca să îşi susţină moneda cu aur, vor dicta noile reguli din sectorul economic.

“Vor exista consecinţe serioase iresponsabilitatea noastră, care decurge din lipsa disciplinei financiare”, a declarat Wood. “La un moment dat, Rezerva Federală va pierde controlul asupra pieţei de obligaţiuni iar valuta noastră va valora doar atât cât valorează hârtia pe care este printată. Societăţile occidentale, socialiste şi care promovează programe sociale se vor prăbuşi sub propria lor greutate”.

Statele Unite sunt falite. Singurul lucru care menţine SUA pe linia de plutire în acest moment este Rezerva Federală americană, care tocmai a intervenit pentru a menţine ratele dobânzilor la un nivel scăzut artificial, a declarat Wood.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie