Un acord privind Internetul stârneşte indignare în toată Europa

Demonstranţi cu măşti ale celebrului Anonymous Guy Fawkes iau parte la un miting împotriva controversatului acord ACTA în Zagreb, 11 februarie 2012. Peste 10 oraşe europene au găzduit demonstraţii împotriva acordului, semnat la Tokio
Demonstranţi cu măşti ale celebrului Anonymous Guy Fawkes iau parte la un miting împotriva controversatului acord ACTA în Zagreb, 11 februarie 2012. Peste 10 oraşe europene au găzduit demonstraţii împotriva acordului, semnat la Tokio (HRVOJE POLAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.02.2012

Zeci de mii de europeni au înfruntat cu curaj temperaturile geroase, pentru a protesta împotriva unui tratat controversat destinat protejării proprietăţii intelectuale, potrivit unui raport VOA.

Furia s-a revărsat pe străzile oraşelor europene, de la Sofia şi Vilnius până la Praga şi Paris, pentru a exprima nemulţumirea faţă de ACTA, Acordul comercial împotriva contrafacerii.

Tratatul a fost negociat în secret timp de ani de zile, iar ţări ca Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud susţin că este necesar pentru a proteja drepturile muzicienilor, regizorilor şi chiar ale companiilor farmaceutice şi de îmbrăcăminte. Dar în ultimele luni el a fost criticat tot mai mult de tinerii din Europa, care spun că acesta va conduce la cenzură online.

Acordul a fost învăluit de mister şi a fost elaborat fără cea mai mică consultare cu societatea civilă sau cu OMC, alimentând preocupările legate de o conspiraţie la nivel mondial.

Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi SUA au semnat ACTA în octombrie anul trecut. Şi mai mult de 20 de membri ai Uniunii Europene au aprobat acordul luna trecută. Dar mai multe ţări, printre care şi Germania, s-au retras de la semnarea oficială a tratatului când protestele au început să se intensifice.

Luna trecută, mai multe dintre cele mai cunoscute site-uri de internet au organizat o închidere temporară, pentru a protesta faţă de legislaţia anti-piraterie care se află în dezbatere în faţa Congresului SUA. Critici de la organizaţii cum ar fi Wikipedia şi Google au declarat că legile Opriţi Pirateria Online (SOPA) şi Protejaţi Proprietatea Intelectuală (PIPA) ar cenzura Internetul şi ar ameninţa libertatea de exprimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor