Umilirea Americii / Iranul are în custodie două nave ale Marinei SUA în Golful Persic [Update]

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au confirmat miercuri faptul că două nave mici ale Marinei SUA au fost interceptate şi reţinute pe insula Farsi. Teheranul a oferit asigurări ca navele şi echipajele lor vor fi eliberate în scurt timp.
Nave mici ale Marinei SUA.
Nave mici ale Marinei SUA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.01.2016

UPDATE: Conform televiziunii de stat iraniene, Gârzile Revoluţionare i-au eliberat pe cei zeci marinari americani reţinuţi azi noapte, arată ziarul The Guardian.

***

Pentagonul a anunţat că a pierdut marţi, pentru scurt timp, contactul cu două nave mici ale Marinei SUA care operau în Golful Persic. Navele au fost interceptate de Iran, care a asigurat Washingtonul că ambele ambarcaţiuni şi echipajele lor vor fi returnate Statelor Unite “fără întârziere”.

“Am fost în contact cu Iranul şi am primit asigurări că echipajele şi navele vor fi returnate imediat”, a declarat marţi Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului, pentru Associated Press, adăugând că ambarcaţiunile navigau între Kuweit şi Bahrain când Pentagonul a pierdut contactul cu ele.

Oficiali militari care au discutat cu NBC News, au susţinut că aproximativ 10 marinari americani se aflau marţi într-o misiune de pregătire, când una dintre cele două nave a avut probleme tehnice şi a intrat în apele iraniene la orele 16.30 (13.00 GMT).

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au confirmat miercuri faptul că au reţinut cele două nave americane şi echipajele lor pe insula Farsi.

Conform unui comunicat din partea Iranului, marinarii americani - nouă bărbaţi şi o femeie - au fost duşi “într-un loc sigur”, adăugând că, în momentul interceptării celor două nave, portavionul american USS Harry Truman şi portavionul francez Charles de Gaulle se aflau în zonă, dar în apele internaţionale.

Casa Albă susţine că depune eforturi pentru a rezolva situaţia. Ben Rhodes, adjunct al consilierului naţional pentru securitate, a declarat reporterilor la Casa Albă că administraţia speră că situaţia va fi rezolvată, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Secretarul de Stat american John Kerry a luat legătura cu omologul său iranian Javad Zarif, iar un oficial de rang înalt a declarat pentru NBC că Teheranul consideră incidentul ca fiind un accident şi că americanii vor fi eliberaţi în apele internaţionale în scurt timp.

De asemenea, Iranul cere o scuză din partea SUA pentru încălcarea apelor sale teritoriale de către navele americane.

“Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a discutat cu secretarul de stat american [John] Kerry. Zarif a adoptat o poziţie puternică, susţinând că marinarii [americani] au pătruns în apele teritoriale ale Iranului şi a cerut o scuză din partea Statelor Unite”, a declarat într-un interviu televizat contraamiralul Ali Fadavi, comandantul forţelor navale ale Gărzilor Revoluţionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor