SUA: Discuţiile privind Siria vor continua în ciuda tensiunilor saudito-iraniene

SUA susţine că întâlnirile dintre guvernul sirian şi opoziţia rebelă, plănuite pentru această lună, vor continua în ciuda amplificării tensiunilor dintre Arabia Saudită şi Iran.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor.
O zonă a oraşului sirian nord-estic Deir Ezzor. (Captură Foto)

“Încă sperăm şi ne aşteptăm ca discuţiile dintre grupurile de opoziţie şi regim să aibă loc în această lună”, a declarat luni John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, când a fost întrebat în legătură cu efectele tensiunilor saudito-iraniene asupra eforturilor de rezolvare a crizei din Siria.

În 26 decembrie 2015, ONU a anunţat că este planificat să se desfăşoare negocieri între guvernul sirian şi opoziţie la Geneva, în 25 ianuarie, cu scopul de a pune capăt conflictului sângeros din ţara arabă.

Biroul delegatului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a susţinut într-o declaraţie că acesta şi-a intensificat eforturile pentru a se asigura că discuţiile vor avea loc la data planificată.

Declaraţia a fost publicată după ce ministrul sirian de Externe Walid al-Muallem a susţinut că Damascul este pregătit “să participe la dialogul siriano-sirian din Geneva fără nicio interferenţă străină”. El a făcut aceste remarci în Beijing în 24 decembrie.

Kirby a declarat luni că Arabia Saudită este un partener cheie, adăugând că aceasta joacă un rol foarte important în soluţionarea războiului civil sirian.

În plus, Kirby a mai precizat că Washingtonul doreşte ca Iranul şi Arabia Saudită să îşi rezolve tensiunile bilaterale – tensiuni declanşate de decizia saudiţilor de a-l executa sâmbătă pe proeminentul cleric şiit Nimr al-Nimr.

Duminică, ministrul saudit de Externe a anunţat că Regatul rupe relaţiile diplomatice cu Iranul, după ce manifestanţii iranieni au atacat ambasada saudită din Teheran şi un consulat saudit din oraşul nord-estic Mashhad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe