Umilirea Americii / Iranul a eliberat navele americane şi echipajele sale

Televiziunea de stat iraniană a anunţat eliberarea marinalor americani şi a celor două nave reţinute. Gărzile Revoluţionare ale Republicii Islamice au concluzionat că americanii au pătruns marţi în apele teritoriale iraniene neintenţionat şi nu cu scopul de a spiona.
O imagine nedatată şi postată pe website-ul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului prezintă marinani americani stând pe covoare într-o locaţie necunoscută din Iran.
O imagine nedatată şi postată pe website-ul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului prezintă marinani americani stând pe covoare într-o locaţie necunoscută din Iran. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.01.2016

Gărzile Revoluţionare ale Iranului i-au eliberat pe cei 10 marinari americani şi cele două nave de patrulare, după ce investigaţiile au arătat că aceştia au pătruns neintenţionat în apele teritoriale iraniene.

“S-a determinat că marinarii americani reţinuţi nu au pătruns în apele iraniene în mod intenţionat. După scuzele venite din partea lor, aceştia au fost eliberaţi în apele internaţionale ale Golfului”, a anunţat miercuri televiziunea de stat iraniană, citând declaraţia Gărzilor.

Anunţul a fost urmat la scurt timp de publicarea primelor imagini ale marinarilor reţinuţi – nouă bărbaţi şi o femeie – care au fost pozaţi stând într-o cameră pe nişte covoare persane.

De asemenea, televiziunea de stat a difuzat imagini cu cele două ambarcaţiuni ale Marinei SUA, conform Hürriyet Daily News.

Eliberarea americanilor a avut loc la scurt timp după ce comandantul forţei maritime a Gărzilor Revoluţionare, amiralul Ali Fadavi, a declarat că aştepta un ordin final în vederea eliberării marinarilor.

Incidentul din Golf are loc cu câteva zile înainte de implementarea finală a acordului nuclear iranian – un acord semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi pe baza căruia vor fi ridicate sancţiunile internaţionale impuse împotriva Republicii Islamice.

Fadavi a precizat că Iranul a concluzionat că “această pătrundere în apele iraniene nu a fost ostilă sau nu a avut ca obiectiv spionajul”, adăugând că marinarii s-au aflat în teritoriul iranian datorită “unei defecţiuni la sistemul de navigare”.

Oficialii americani au declarat anterior că una sau ambele ambarcaţiuni s-au confruntat cu anumite probleme mecanice şi că au fost duse pe insula Farsi, care este situată la aproximativ jumătatea distanţei dintre Iran şi Arabia Saudită în Golf. În plus, insula găzduieşte o bază a Gărzilor Revoluţionare, care au propriile lor unităţi maritime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor