UE prelungeşte cu 6 luni sancţiunile împotriva Rusiei

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ambasadorii Uniunii Europene au prelungit oficial încă şase luni sancţiunile economice impuse împotriva Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina, potrivit RFE/RL.

Decizia de joi a fost anunţată după ce, săptămâna trecută, liderii UE au aprobat în unanimitate prelungirea sancţiunilor, invocând lipsa progresului în cazul implementării aşa-numitelor acorduri de pace de la Minsk.

Acordurile respective urmăresc să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, care au izbucnit în aprilie 2014 între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale ucrainene şi care au dus la moartea a peste 13.000 de persoane. Luptele au izbucnit la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

Sancţiunile UE în principal vizează sectoarele ruseşti ale energiei şi bancar şi au fost impuse iniţial în vara lui 2014.

De atunci, sancţiunile au fost prelungite la fiecare şase luni.

O serie de acorduri de încetare a focului, încheiate ca parte a acordurilor de la Minsk din septembrie 2014 şi februarie 2015, au eşuat să pună capăt conflictului însă au contribuit la calmarea tensiunilor.

Ministerul de Externe al Rusiei a criticat cea mai recentă prelungire a sancţiunilor, numind măsura “neconstructivă” şi “ilegală”.