Consiliul Europei restabileşte dreptul de vot al Rusiei. Kievul dezaprobă decizia

Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa.
Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa. (Wikipedia.org)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat în favoarea restabilirii dreptului de vot al Rusiei, la cinci ani după ce acesta a fost revocat ca urmare a anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea, potrivit Deutsche Welle. Kremlinul ameninţase anterior că va părăsi Consiliul dacă va fi blocat să participe miercuri la votul pentru un nou secretar general.

Într-o declaraţie publicată luni seară, Consiliul Europei a susţinut că adunarea a confirmat dreptul membrilor Federaţiei Ruse “de a vota, a lua cuvântul şi a fi reprezentaţi în Adunare şi în organismele sale”. Adunarea Parlamentară a votat cu 118 voturi pentru, 62 împotriva şi 10 abţineri.

Şeful delegaţiei Ucrainei, Vladimir Ariev, a afirmat că decizia trimite un “mesaj foarte prost” Moscovei şi altora. “Faceţi ce doriţi, anexaţi teritoriul altei ţări, ucideţi oameni acolo şi totuşi nu veţi pierde nimic”, a susţinut el.

Unii observatori au susţinut că expulzarea Moscovei din Consiliu – o instituţie importantă pentru drepturile omului în Europa – ar fi fost dezastruoasă pentru organizaţiile care operează în Rusia.

“Impactul imediat al ieşirii Rusiei din Consiliu va fi simţit cel mai mult nu de Kremlin ci, mai degrabă, de cetăţenii ruşi”, a susţinut Comitetul Helsinki din Olanda într-o declaraţie publicată în decembrie 2018. “Ieşirea Rusiei din Consiliu va face ca cetăţenii ruşi să nu mai beneficieze de protecţia şi justiţia curţii – ducând la înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului în acea ţară”.

Acord de compromis

În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea printr-un referendum condamnat pe plan internaţional, după ce a fost alungat guvernului pro-rus din Kiev. Schimbarea din capitală, precum şi intervenţia militară rusească în Crimeea, a amplificat sentimentul separatist în estul Ucrainei şi a dus la izbucnirea unui conflict armat între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale.

Luna trecută, Germania şi Franţa aparent au promovat o soluţie de compromis care ar fi permis Moscovei să revină în Consiliul Europei. Ministrul de Externe german, Heiko Maas, a susţinut că acest compromis va permite ca “milioane de ruşi să fie protejaţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Cazurile provenite din Rusia reprezintă cea mai mare parte din cauzelor ce ajung la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Consiliul Europei, împreună cu CEDO, este însărcinat să promoveze drepturile omului şi statul de drept în cele 47 de state membre ale sale.