Furnizorii europeni au acces echitabil pe piaţa chineză a dispozitivelor medicale? UE lansează o investigaţie

Instrumente medicale în timpul unei operaţii de transplant de rinichi,
Instrumente medicale în timpul unei operaţii de transplant de rinichi, (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)
Redacţia
24.04.2024

Comisia Europeană a lansat miercuri o investigaţie privind achiziţiile publice chineze de dispozitive medicale, în cea mai recentă măsură de a încerca să protejeze producătorii din Uniunea Europeană de ceea ce consideră că ar putea fi concurenţă neloială, transmite Reuters.

Ancheta - criticată rapid de Beijing - este menită să stabilească dacă furnizorilor europeni li s-a acordat un acces echitabil în China, potrivit jurnalului oficial al UE.

În cazul în care se ajunge la concluzia că nu au beneficiat de acest acces, asta ar putea duce la impunerea de restricţii asupra companiilor chineze privind dispozitivele medicale care participă la licitaţiile publice din UE.

Ancheta este prima efectuată în cadrul Instrumentului de achiziţii publice internaţionale al UE, care vizează promovarea reciprocităţii în ceea ce priveşte accesul la pieţele internaţionale de achiziţii publice, în urma unor plângeri de lungă durată din partea companiilor şi guvernelor europene cu privire la accesul pe piaţa chineză.

Ea intervine la doar o zi după ce o companie chineză de echipamente de securitate a fost percheziţionată de Comisia Europeană la sediile sale din Olanda şi Polonia.

De asemenea, în contextul în care UE îşi încordează muşchii comerciali, această decizie vine după lansarea unei anchete majore a UE, demarată de Comisie în luna octombrie, pentru a evalua dacă este imperios necesar sau nu impunerea unor tarife punitive asupra importurilor de vehicule electrice chinezeşti mai ieftine, despre care Bruxelles-ul susţine că beneficiază de subvenţii de stat.

De asemenea, UE analizează subvenţiile primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene şi energie solară destinate Europei.

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut presiuni pentru un acces mai bun pe piaţa chineză a firmelor germane, în China, în cadrul discuţiilor cu preşedintele chinez Xi Jinping din această lună.

"De ceva timp, Uniunea Europeană a folosit frecvent setul său de instrumente economice şi comerciale şi măsurile de remediere comercială, trimiţând semnale protecţioniste, vizând întreprinderile chineze şi aducând prejudicii imaginii Uniunii Europene", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă periodice, întrebat despre ancheta privind dispozitivele medicale.

"UE s-a lăudat întotdeauna că este cea mai deschisă piaţă din lume, dar, desigur, ceea ce vede lumea exterioară este că UE se îndreaptă pas cu pas spre protecţionism", a spus el, adăugând că UE ar trebui "să înceteze să mai folosească tot felul de scuze pentru a suprima şi restricţiona întreprinderile chineze fără niciun motiv".

Jurnalul oficial al UE a enumerat o serie de moduri în care Comisia suspectează China de favorizarea incorectă a ofertanţilor chinezi, inclusiv o politică "Buy China", restricţii asupra importurilor şi condiţii care conduc la oferte anormal de scăzute pe care companiile orientate spre profit nu le pot oferi.

"Evaluarea preliminară a Comisiei arată că măsurile şi practicile de mai sus au ca rezultat o afectare de jure şi de facto gravă şi recurentă a accesului operatorilor economici din Uniunea (Europeană)", se arată în jurnalul UE.

O listă orientativă a categoriilor de dispozitive medicale afectate include aparate ortopedice, dispozitive dentare, veterinare şi chirurgicale, precum şi mobilier, tifon şi bandaje.

Comisia a invitat China să îşi prezinte punctul de vedere şi, de asemenea, să iniţieze consultări cu Comisia pentru a elimina sau a remedia presupusele măsuri şi practici, potrivit jurnalului.

Ancheta urmează să se încheie în termen de nouă luni, dar Comisia poate prelungi această perioadă cu încă cinci luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor