UE blochează Bayer de la fuziunea cu Monsanto

Europa amână cea mai toxică fuziune din domeniul OMG
Bayer a declarat că oferta de 122 $ pe actiune reprezinta "valoare substanţială" pentru acţionarii Monsanto.
Bayer a declarat că oferta de 122 $ pe actiune reprezinta "valoare substanţială" pentru acţionarii Monsanto. (Getty Images)

Comisia Europeană deschide o anchetă aprofundată a operaţiunii. Potrivit Comisiei Antitrust europene, noul gigant ar putea crea un monopol în anumite domenii. Decizia finală va fi făcută cunoscută până la 8 ianuarie 2018.

Fuziunea a fost anunţată în septembrie 2016, dar luni 21 august a.c., a fost amânată oficial. Achiziţia companiei americane Monsanto de către Bayer, Germania – care au oferit 66 miliarde dolari (inclusiv datoria de 10 miliarde) şi ar crea un gigant global agrochimic - trebuie, cel puţin pentru moment, să aştepte.

Angajamentele prezentate pe 31 iulie a.c. la Antitrust Europa (pe care Bayer nu le-a dezvăluit) pentru a răspunde preocupărilor preliminare ale Bruxelles-ului au fost, de fapt, considerate insuficiente. Pentru aceasta, Comisia Europeană a deschis „o investigaţie aprofundată“ şi a adăugat că va lua o decizie finală privind fuziunea până la 8 ianuarie 2018.

Fuziunea Bayer-Monsanto, avertizează Comisia Antitrust a UE, că ar crea cea mai mare companie integrată de pesticide şi seminţe, punând împreună doi concurenţi deja aflaţi la cârma sectoarelor de erbicide neselective, seminţe, precum şi a agriculturii digitale.

Mai mult, operaţiunea ar avea loc într-un context industrial în care există deja numeroase concentrări globale, ca urmare a fuziunilor dintre Dow şi Dupont pe de o parte, şi ChemChina şi Syngenta pe cealaltă.

Prin urmare, Comisia are "preocupări preliminare" că evoluţia "ar putea reduce concurenţa pe mai multe pieţe, ceea ce ar conduce la creşterea preţurilor, la o calitate mai scăzută, la o ofertă mai mică şi la o inovare mai scăzută". De asemenea, Bruxelles doreşte să clarifice dacă accesul agricultorilor şi al distribuitorilor la maxi concurenţii agronomi va deveni mai dificil după fuziune, dacă aceştia vor lega vânzările de seminţe de cele ale pesticidelor.

Scrisoarea deputaţilor europeni

După anunţarea achiziţiei, 55 de deputaţi au trimis o scrisoare comisarului european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager. „Un raport din 2013 – scriau deputaţii europeni la Strasbourg - a demonstrat că fenomenul de creştere a preţurilor de seminţe este legat de concentraţia din sectorul de seminţe. Dacă această achiziţie ar avea loc, Bayer ar putea controla 30% din piaţa mondială a seminţelor şi 24% din piaţa mondială a pesticidelor. Aceasta este ceea ce putem numi o "poziţie dominantă". Comisia se mai teme că operaţiunea va "reduce concurenţa”. "Seminţele şi produsele pesticide sunt esenţiale pentru agricultori şi consumatori. Trebuie să asigurăm o concurenţă efectivă, astfel încât fermierii să poată avea acces la produse inovatoare, de înaltă calitate şi să le poată cumpăra la preţuri competitive. În acelaşi timp, să păstreze un mediu în care companiile pot să inoveze şi să investească în produse mai bune", a comentat Vestager.

Comisia colaborează cu autorităţile altor pieţe, cum ar fi Statele Unite, Australia şi Brazilia, pentru a procesa fuziunea. Bayer a declarat că va continua să lucreze „îndeaproape şi constructiv„ cu Comisia, în speranţa de a primi permisiune “până la sfârşitul acestui an".

„Tranzacţiile financiare recente au creat un oligopol real într-un sector deosebit de sensibil, cum ar fi agricultura şi alimentaţia. Concentrarea în mâinile câtorva multinaţionale ameninţă suveranitatea alimentară şi biodiversitatea fiecărei ţări", a declarat luni 21 august a.c., Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti), una dintre cele mai mari organizaţii agricole din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie