Bayer pune la bătaie 62 miliarde de dolari pentru achiziţionarea Monsanto

Compania Bayer AG a detaliat luni oferta sa de a cumpăra compania Monsanto Co pentru 62 de miliarde de dolari, crescând miza ofertei gigantului german de produse farmaceutice şi chimice de a crea cea mai mare companie de seminţe şi pesticide din lume.
Bayer a declarat că oferta de 122 $ pe actiune reprezinta "valoare substanţială" pentru acţionarii Monsanto.
Bayer a declarat că oferta de 122 $ pe actiune reprezinta "valoare substanţială" pentru acţionarii Monsanto. (Getty Images)

Bayer a făcut publică o scrisoare din 10 mai, adresată directorului executiv al gigantului Monsanto, Hugh Grant, care prezenta planurile de a combina poziţia de lider în genetica seminţelor şi culturilor, deţinută de Monsanto, cu expertiza companiei germane în pesticide pentru a crea "un lider agricol cu ​​adevărat global." Tranzacţia include o preluare a datoriilor în valoare de 8 miliarde USD.

Un purtător de cuvânt al Monsanto a declarat luni că boardul de administraţie "examinează cu atenţie" propunerea Bayer, dar a refuzat să comenteze mai mult.

Publicarea termenilor unei tranzacţii - o mişcare cunoscută pe Wall Street sub numele de "bear hug" - îmbrăţişarea ursului - poate pune presiune asupra consiliului de administraţie al unei societăţi-ţintă de a negocia o înţelegere. Bayer a declarat că oferta de 122 USD pe acţiune aduce lui Monsanto o creştere de 37% faţă de preţul de închidere la bursă de pe 9 mai, cu o zi înainte ca Bayer să fi făcut propunerea scrisă companiei americane.

Investitorii Monsanto au declarat că au fost receptivi la oferta Bayer, dar se aşteptă ca board-ul companiei Monsanto să ceară un preţ mai mare.