UE alocă 8,1 miliarde euro pentru a genera creştere economică şi locuri de muncă

(photos.com)
Epoch Times România
09.07.2012

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că va aloca 8,1 miliarde de euro pentru a sprijini proiecte şi idei care vor impulsiona competitivitatea Europei, sperându-se că vor fi create 210.000 de noi locuri de muncă pe termen scurt.

Finanţarea – care este deschisă organizaţiilor şi întreprinderilor din toate statele membre ale UE şi ţările partenere – reprezintă cea mai semnificativă parte din bugetul UE dedicat cercetării, propus pentru 2013, în valoare de 10,8 miliarde de euro. Acest anunţ survine la doar câteva zile după ce liderii UE au subliniat importanţa cercetării şi a inovării în Pactul pentru creştere economică şi locuri de muncă.

”Cunoaşterea reprezintă moneda de schimb a economiei globale. Dacă Europa doreşte să fie în continuare competitivă în secolul XXI, trebuie să sprijinim cercetarea şi inovarea care vor genera creştere economică şi locuri de muncă în prezent şi în viitor. Nivelul ridicat de concurenţă pentru finanţarea UE garantează faptul că banii contribuabililor se îndreaptă către cele mai bune proiecte care abordează aspecte ce ne privesc pe toţi”, a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă.

Cererile de propuneri vizează atât inovarea, cât şi o serie de probleme societale, construind o punte către iniţiativa ”Orizont 2020”, următorul program de finanţare pentru cercetarea din UE pentru perioada 2014-2020. În total, 4,8 miliarde de euro sunt destinaţi priorităţilor tematice de cercetare. Inovarea industrială va fi sprijinită prin activităţi ”apropiate de piaţă”, cum ar fi pilotarea de proiecte, demonstraţiile, standardizarea şi transferul de tehnologie.

Se va acorda o atenţie specială întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în cadrul unui pachet în valoare de până la 1,2 miliarde de euro. Aproximativ 2,7 miliarde de euro vor contribui la consolidarea poziţiei Europei ca destinaţie de talie mondială pentru cercetători, în principal prin granturi individuale din partea Consiliului European pentru Cercetare (1,75 miliarde de euro) şi din acţiunile Marie Skłodowska-Curie (963 de milioane de euro) pentru formare şi mobilitate în domeniul cercetării.

Se aşteaptă ca suma de 8,1 miliarde de euro anunţată luni să mobilizeze investiţii suplimentare publice şi private în domeniul cercetării în valoare de 6 miliarde de euro şi se estimează că ea va duce la crearea a 210.000 de noi locuri de muncă pe termen scurt şi va genera, într-o perioadă de 15 ani, o creştere suplimentară în valoare de 75 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor