UDMR rupe protocolul cu PSD-ALDE. Comunitatea maghiară e supărată, riscă să nu treacă pragul de 5% [surse]

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

UDMR rupe protocolul de colaborare cu PSD-ALDE. Uniunea avea de gând să încheie colaborarea cu social-democraţii după alegerile europarlamentare, însă escaladarea scandalului legat de cimitirul de la Valea Uzului pare să grăbească decizia, scrie Hotnews, citând surse politice.

Liderii UDMR sunt nemulţumiţi că înţelegeri punctuale nu au fost îndeplinite, iar colaborarea cu social-democraţii a nemulţumit comunitatea, afectând potenţialul electoral al UDMR în mod serios. Potrivit analizelor interne, este posibil ca UMDR să nu obţină 5% la alegerile europarlamentare.

Aceste lucruri s-au suprapus peste scandalul privind Cimitirul de la Valea Uzului. În această dimineaţă, poliţiştii au făcut percheziţii în Bacău şi Harghita după ce crucile pe care autorităţile din Dărmăneşti le-au amplasat au fost acoperite cu saci negri. UDMR a reclamat că aleşii săi locali sunt persecutaţi.

Mai multe detalii aici.

Reacţia PSD

"Facem tot ce este necesar ca lucrurile să fie normale acolo. Să vedem care este de fapt problema, cum s-a ajuns la un astfel de incident. Când vorbim despre morţii oricui este o chestie sfântă. Toate locurile în care sunt îngropaţi strămoşii, indiferent ai cui, sunt foarte importante pentru toate comunităţile şi prin urmare trebuie să luăm toate măsurile ca să nu se mai întâmple aşa ceva. PSD a fost întotdeauna partidul care a luat poziţie şi s-a implicat, atunci când au fost scandaluri legate de profanarea de morminte, când a fost scandalul cu profanarea cimitirului Evreiesc. Am cerut tot timpul şi anchete în sensul acesta. Astfel de lucruri sunt sfinte.

Înţelegem problema pe care ai ridicat-o cei de la UDMR şi tot ce înseamnă oficialităţi locale trebuie să găsească un nivel de cooperare şi să rezolve această problemă. Când vorbim despre morţii unei comunităţi trebuie să vorbim cu respect şi trebuie să găsim tot timpul soluţii fiabile. Mai ales când vorbim despre cimitire în care sunt îngropaţi oameni care au avut un rol în istorie.

Fiecare trebuie să îşi respecte morţii. Este o chestiune care trebuie obligatoriu rezolvată la nivel local de către autorităţi şi trebuie să se implice puţin şi cei de la Guvern în sensul acesta. Trebuie să se implice şi ministrul de Interne să vadă ce s-a întâmplat şi cei care se ocupă de administraţia publică locală", a reacţionat secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu, într-o declaraţie pentru Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne