Ucraina va impune noi norme de trecere a frontierei pentru ţările “periculoase”

Kievul a declarat că va introduce noi reguli de trecere a frontierei începând cu 2018, care vor afecta cetăţenii din “ţări care prezintă riscuri pentru Ucraina”.
Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat vineri reporterilor că va fi publicat un nou set de reglementări, conform unei declaraţii postate de website-ul prezidenţial.

Reglementările vor stipula că, începând cu 1 ianuarie 2018, cetăţenii din ţările care prezintă riscuri pentru Ucraina fie vor trebui să prezinte paşapoarte biometrice, fie să furnizeze autorităţilor informaţii biometrice atunci când vor să traverseze graniţa ucraineană.

“Pe baza circumstanţelor curente, când ţara este supusă agresiunii militare ruseşti, o astfel de practică este complet justificată”, a precizat Poroşenko.

Deşi a evidenţiat Rusia, declaraţia nu a specificat ţările pe care le consideră că prezintă ameninţări pentru Ucraina.

Agenţia rusă de stat Interfax l-a citat pe Oleg Slobodin, şeful Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, afirmând că străinii afectaţi de noua politică vor trebui să fie amprentaţi dacă nu dispun de paşapoarte biometrice.

Slobodin a mai afirmat că cetăţenii ruşi vor trebui, de asemenea, să notifice în avans autorităţile ucrainene în legătură cu planurile lor de călătorie.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat şi tensionat de când Moscova a ocupat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a ales să susţină separatiştii din estul Ucrainei în lupta cu trupele guvernamentale ale Kievului. În conflictul izbucnit în aprilie 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise până în prezent.