Noi încălcări ale acordului de încetare a focului raportate în estul Ucrainei

Armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi s-au acuzat reciproc de încălcarea unui acord de încetare a focului stabilit înaintea începerii noului an şcolar.
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Noul acord de încetare a focului a intrat în vigoare în 25 august, imediat după miezul nopţii, cu o săptămână înainte ca majoritatea elevilor ucraineni să se întoarcă la şcoală în data de 1 septembrie.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că prima încălcare a acordului a fost raportată la mai puţin de 2 minute după intrarea în vigoare a acestuia, când separatiştii au atacat satul Talakivka din regiunea Doneţk cu arme mici şi mitraliere de calibru mare.

Ministerul a adăugat că forţele armate ale Ucrainei “nu au cedat provocărilor şi nu au răspuns printr-un atac”.

În acelaşi timp, separatiştii pro-ruşi din regiunea est-ucraineană Doneţk au declarat că au suferit prima pierdere după stabilirea noului armistiţiu, când unul dintre luptătorii săi a fost ucis de glonţul unui lunetist al armatei ucrainene.

Câteva încercări de încetare a focului, anunţate ca parte a unui acord de pace semnat la Minsk în februarie 2015 în vederea soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei, au eşuat.

Cel mai recent armistiţiu a fost stabilit în 22 august în timpul unei convorbiri telefonice între liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei.

Luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale din Kiev au izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. Conflictul a provocat până acum moartea a peste 10.000 de soldaţi şi civili.