Ucraina: Au eşuat negocierile de la Kiev, protestul continuă

Proteste antiguvernamentale în Ucraina
Proteste antiguvernamentale în Ucraina (Brendan Hoffman / Getty Images)

Masa rotundă, sau de negocieri, de vineri, 13 decembrie, dintre guvern şi opoziţie, a eşuat. "Autorităţile ucrainene au refuzat toate cererile", a declarat liderul partidului de opoziţie, care a acuzat guvernul de opacitate la solicitările pieţei.

Prima "masă rotundă" de la Kiev, între preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi reprezentanţi ai forţelor de opoziţie, s-a încheiat într-un impas. În cazul în care primul s-a declarat "optimist" cu privire la perspectivele de ieşire paşnică din criza actuală, interlocutorii şi-au exprimat o opinie diametral opusă prin intermediul lui Vitaly Klitschko, campionul mondial la box care conduce Alianţa Reformelor democratice în Ucraina, conform căruia guvernul s-a arătat "surd" la orice solicitare făcută de stradă.

Ianukovici a „oferit” o amnistie pentru cel puţin o parte a protestatarilor arestaţi şi condamnaţi din cauza tulburărilor şi a înaintat măsura votului în Rada Supremă, Parlamentul unicameral, care se va efectua marţi. "Cine este vinovat trebuie să fie pedepsit, a subliniat el, dar cine a fost arestat din întâmplare trebuie să fie eliberat".

Liderul pro-rus a cerut apoi manifestanţilor să "pună capăt confruntărilor" cu poliţia şi a lansat ideea unui "moratoriu pe orice tip de iniţiativă care implică utilizarea violenţei". Cerere care, declară Ianukovici, trebuie respectată până când Rada nu va examina ceea ce el a numit "riscurile" în versiunea curentă, "congelată", a Acordului de asociere şi acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

"Cred că totul va fi bine, eu cred în înţelepciunea poporului ucrainean", a spus Ianukovici mai departe.

Replica lui Klitschko a fost seacă: "Astăzi, autorităţile au refuzat să ia în considerare vreuna dintre cererile noastre. Această masă rotundă s-a ţinut doar pentru a arăta că nici măcar un singur pas nu va fi făcut în pentru a satisface cererile opoziţiei. Nici măcar o singură decizie n-a fost luată pe unele dintre punctele-cheie".

Ministerul de Interne a recunoscut că rezultatele preliminare ale anchetei interne, comandată de Vitaliy Zakharchenko şi încredinţată unui comitet special, indică existenţa reală a unor abuzuri în comportamentul forţelor de securitate în timpul intervenţiei împotriva demonstranţilor pro-europeni, la 30 noiembrie, în Piaţa Independenţei din Kiev. Astfel de abuzuri, se arată într-o declaraţie, cu toate acestea, pot fi atribuite comportamentului "individual" al unor ofiţeri de poliţie şi nu directivelor cu caracter general.

"Au existat încălcări ale legii şi ale reglementărilor ministeriale", se subliniază în notă, conform căreia "folosirea forţei fizice şi a mijloacelor speciale împotriva anumitor cetăţeni, de către poliţie, a fost un răspuns la acţiunile ilegale ale protestatarilor, care au rezistat în mod activ şi au aruncat cu obiecte periculoase", dar în unele cazuri, se recunoaşte, reacţia a fost disproporţionată în raport cu ameninţarea.

Ministerul conchide cu avertizarea că investigaţiile sunt încă într-un stadiu preliminar şi că anumite aspecte au nevoie de mai multe informaţii.

Dosarul Ucraina va fi pe masa de lucru a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, care se vor întâlni luni la Bruxelles, unde - după o dimineaţă de discuţii cu privire la Iran, Siria, Liban şi Parteneriatul estic - vor avea o discuţie specială despre situaţia din Ucraina, în urma refuzului lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere şi Acordului de Liber Schimb cu UE. După amiază, miniştrilor celor 28 de ţări din UE li se va alătura Serghei Lavrov.

Lunga umbră a Kremlinului continuă cu toate acestea să se proiecteze în Ucraina. Marţi, la Moscova, Ianukovici va semna cu omologul său Vladimir Putin acordul bilateral pentru restabilirea completă a relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, la rândul său, a definit ca "nebune" recentele vizite ale reprezentanţilor UE în Piaţa Independenţei, epicentrul protestelor anti - guvernamentale. "Aceasta este o imixtiune flagrantă în afacerile interne ale unui stat suveran", a declarat acesta, scoţând de la naftalină marota "amestecului în treburi interne" atât de uzitată de dictaturile comuniste atunci când refuzau să respecte drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe