Ucraina: UE propune din nou un plan pentru un Acord de Asociere

Protestatarii întăresc baricadele din Piaţa Maidan cu zăpadă (Brendan Hoffman/Getty Images)
Flori Mladin
13.12.2013

Uniunea Europeană a propus, joi, Ucrainei să pregătească un plan pentru implementarea unui eventual acord de asociere, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să-şi asume angajamentul "clar" că semnează acordul.

"Pe baza unui angajament clar al Ucrainei de semnare a acestui acord, pregătim o foaie de parcurs pentru implementarea documentului", a afirmat, conform AFP, Ştefan Fule, comisarul UE pentru Politici de Vecinătate, după întrevederea de la Bruxelles cu vicepremierul Serghei Arbuzov.

Fule a declarat că va analiza "în profunzime" toate problemele în ce priveşte această implementare, contestând "exagerările" care circulă în legătură cu costul acordului de asociere pentru economia ucraineană. El a precizat că este "important să privim cu luciditate beneficiile pe termen lung şi să nu considerăm" acordul "ca fiind un cost". "Trebuie să ne înţelegem în ceea ce priveşte cifrele", a mai subliniat el.

Comisarul a confirmat, totodată, că UE susţine în continuare să ajute Ucraina, care are mari dificultăţi financiare, să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Ne vom concentra asupra nevoilor financiare imediate ale Ucrainei pentru a ajuta FMI şi ţara să ajungă la un acord".

Datorită presiunii Rusiei, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, să semneze acordul de asociere negociat timp de mai mulţi ani cu europenii. El a spus totuşi că are încă intenţia de a-l semna, fără a stabili o altă dată.

Fule a etichetat întâlnirea cu Arbuzov drept "sinceră şi deschisă". Vorbind de un dialog "sincer şi deloc uşor", acesta din urmă s-a declarat "încrezător" în faptul că cele două părţi vor ajunge să "se înţeleagă într-un viitor apropiat".

Subiectele care se vor discuta sunt cele comerciale - Ucraina se teme de represalii dure din partea Rusiei în cazul unui acord cu UE -, precum şi energia şi relaţiile cu FMI.

"Ucraina va semna în curând acordul (de asociere), luând în considerare interesele sale strategice", a declarat Arbuzov. "Ucraina este încă pe calea integrării europene. (...) Avem voinţa politică, când vom fi de acord, vom semna".

Oferta UE

Fule a afirmat că "oferta este încă pe masă" şi UE este "pregătită îl semneze (acordul) când autorităţile ucrainene vor fi pregătite şi îşi vor arăta angajamentul". "Ţinând cont de deteriorarea rapidă a situaţiei economice şi politice, cu cât mai repede îşi va clarifica Ucraina intenţiile, cu atât mai repede vom putea începe şi încheia munca".

El a precizat că ajutorul acordat acestei ţări, al cărei principal donator este UE, nu poate creşte decât prin acordul de asociere, la care este anexat un vast acord de liber-schimb. Fule a promis, totodată, că susţinerea financiară a UE va fi "la înălţimea ambiţiilor" Ucrainei.

Fule a refuzat să dea cifre, în timp ce premierul ucrainean Mikola Azarov a solicitat miercuri UE un ajutor de 20 de miliarde de euro.

La întrebarea dacă europenii ar trebui să propună Ucrainei o perspectivă clară de aderare la UE, Fule a apreciat că acordul de asociere "fiind în sine un instrument puternic de transformare" este "secundar în raport cu perspectiva europeană".

Oferta lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că poarta Uniunii vamale al cărui principal membru este Rusia rămâne deschisă Ucrainei, menţionând că acest proiect are "interese economice reale".

Rezoluţie contra presiunii Rusiei

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie, prin care mustră Rusia pentru exercitarea presiunii asupra Ucrainei şi a altor parteneri estici ai Uniunii Europene, îndemnând UE să elaboreze contra-măsuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor