La Kiev poliţia străpunge baricadele cu drujbe

Ioana Florea
11.12.2013

La doar câteva ore după ce preşedintele Viktor Ianukovici a promis înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe că nu va recurge la violenţă, mii de poliţişti de intervenţie au atacat coordonat baricadele din Kiev, în noaptea de marţi spre miercuri, pornind o represiune hotărâtă şi neaşteptată împotriva protestatarilor care ocupă centrul capitalei Ucrainei de două săptămâni.

În timp ce temperatura a coborât sub -13 grade Celsius, aceasta fiind cea mai rece zi a acestei ierni, coloane de poliţişti au înconjurat Piaţa Independenţei, centrul protestelor care au erupt după ce preşedintele Viktor Ianukovici s-a retras dintr-un pact de asociere cu UE, care urma sa fie semnat la summit-ul din Vilnius de luna trecută. La scurt timp după ora 1 noaptea, batalioane de poliţişti s-au apropiat de piaţă din toate părţile şi au început să demonteze baricadele ridicate zilele acestea.

Câţiva ofiţeri au confirmat că au primit ordine să dea la o parte baricadele de la marginea pieţei, dar nu şi să distrugă tabăra de corturi încropită înăuntrul acestui spaţiu.

Cea mai cumplită bătălie s-a dat pe partea nordică a pieţei, unde sute de poliţişti cu căşti negre de protecţie s-au luptat ore întregi cu numeroşi protestatari care purtau căşti portocalii distribuite de organizatori. Aceste conflicte ameninţau să degenereze într-o bătălie în toată regula.

Mulţi poliţişti au rămas blocaţi în spatele liniilor protestatarilor în timpul încăierării, dar demonstranţii le-au dat drumul şi le-au returnat şi scuturile. În ciuda acestor gesturi, poliţia a trecut din nou la asalt. În final s-au folosit drujbe pentru a înlătura barierele acoperite cu sârmă ghimpată şi sute de poliţişti au pătruns în piaţă. Liderii protestului au anunţat de pe scena principală că acela era un protest paşnic şi au cerut oprirea represaliilor.

Protestele au început când Ianukovici a abandonat pactul cu UE şi au culminat duminică cu cea mai mare demonstraţie care a avut loc de la Revoluţia Portocalie din 2004, participând la manifestaţii sute de mii de oameni care au paralizat centrul Kiev-ului şi au făcut ţăndări statuia lui Lenin.

Protestul s-a amplificat atunci când, cu două săptămâni în urmă, a fost reprimat brutal un protest mai mic. Foarte puţini s-au aşteptat ca autorităţile să facă aceeaşi greşeală, mai ales după întâlnirea diplomatică din ziua precedentă.

Marţi, Ianukovici declarase la o masă rotundă cu trei foşti preşedinţi ai Ucrainei că va încerca să semneze înţelegerea cu UE până la primăvară, ignorând presiunea financiară din partea Rusiei, atâta timp cât Europa accordă Ucrainei condiţii financiare mai bune.

"Am însărcinat guvernul să accelereze acest proces şi să implice numărul necesar de specialişti", a afirmat Ianukovici în timpul unei întâlniri televizate. „Când va avea loc următorul summit? Dacă va fi în martie atunci trebuie să terminăm această muncă până în martie. Nu va depinde doar de noi; depinde de asemenea şi de Comisia Europeană. Aceasta este ţinta noastră.”

Se crede că Rusia a oferit ajutor financiar Ucrainei şi a redus preţurile la gaze, ameninţând totodată ţara cu dezastrul financiar dacă va semna înţelegerea cu UE: „Dorim să obţinem condiţii care să satisfacă Ucraina, producătorii ucraineni şi poporul ucrainean”, a spus Ianukovici.

Mai târziu, s-a întâlnit timp de 3 ore cu Catherine Ashton, înaltul reprezentant al UE, care i-a spus lui Ianukovici că nu ar trebui să folosească forţa. Aceasta a vizitat apoi Piaţa Independenţei escortată prin mulţime de Arseni Iatseniuk, din partidul fostului prim-ministru încarcerat, Iulia Timoşenko.

Ashton a rămas în Kiev, dar asta nu l-a oprit pe Ianukovici să lanseze un asalt asupra pieţei. În timpul nopţii, Ashton a declarat „observ cu tristeţe cum poliţia foloseşte forţa pentru a îndepărta oameni paşnici”.

Secretarul american de stat, John Kerry, a lansat o declaraţie privind evenimentele din timpul nopţii: "Statele Unite îşi exprimă dezgustul pentru decizia autorităţilor ucrainene de a reprima protestul paşnic de la Kiev din Piaţa Maidan cu poliţişti, buldozere şi bastoane, mai degrabă decât cu respectarea drepturilor democratice şi demnitatea umană. Acest răspuns nu este nici acceptabil şi nici nu se potriveşte cu o democraţie. "

La primăria din Kiev, care este ocupată de protestatari de 10 zile şi a fost declarată centrul de autoguvernare revoluţionară, protestatarii au văzut poliţişti demontând corturile de afară, dar aceştia nu au încercat să ia cu asalt clădirea. Un grup de oameni pulverizau pe stradă apă cu un furtun, cu scopul de a crea un patinoar îngheţat, pentru a împiedica poliţiştii să poată ataca.

Miercuri dimineaţă însă au izbucnit confruntări între scutieri şi manifestanţi în faţa primăriei din Kiev, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului. Câteva sute de membri ai forţelor de ordine se aflau în faţa clădirii şi îşi foloseau bastoanele din dotare împotriva manifestanţilor. Ocupanţii clădirii îi stropeau cu un furtun antiincediu de la etaj, pe o temperatură de aproximativ -10 grade Celsius.

Arkadi, un student în vârstă de 19 ani, a spus că a auzit despre atacul poliţiei la radio la 3 dimineaţa şi a decis să iasă. "Este un pic înfricoşător, dar trebuie să fim aici", a spus el, îmbrăţişându-şi prietena. "Trebuie să scăpăm de preşedinte şi să facem alegeri din nou".

În zorii zilei de miercuri mii de oameni erau încă acolo. Liderii opoziţiei au chemat la un protest uriaş împotriva acţiunilor poliţiei din timpul acelei nopţi. Nu este clar cine va susţine această iniţiativă acum că Piaţa Independenţei a fost curăţată de baricade.

Epuizat, Vitali Kliciko, boxerul de categorie grea care a devenit unul dintre liderii cheie ai protestelor, a spus că a fost "uimit" de acţiunile poliţiei şi s-a întors în Piaţa Independenţei deşi nu dormise.

"Acesta a fost cel mai stupid lucru pe care autorităţile l-ar fi putut face", a declarat Kliciko. "Să cureţe piaţa atunci când Catherine Ashton este în oraş. Oamenii de aici sunt hotărâţi să nu trăiască într-un stat poliţienesc."

Kliciko a spus că a planificat să se întâlnească cu Ashton în timpul zilei şi să-i prezinte opiniile sale despre protestatarii răniţi şi arestaţi în timpul acţiunii poliţiei. Nu au existat date referitoare la persoanele rănite, dar Kliciko a declarat că mai mulţi protestatari au fost răniţi, în timp ce poliţia a declarat că cel puţin 10 ofiţeri au suferit leziuni grave în încăierări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor