Turism în Grecia: Pleacă germanii, vin esticii

(LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Potrivit Băncii Naţionale a Greciei, veniturile din turism şi într-o măsură mai mică cele din industria constructoare de nave acoperă două treimi din deficitul comercial al ţării. Timp de mai multe decenii, grecii se bazau în primul rând pe germani în calitate de cel mai mare şi mai cu dare de mână grup de turişti. Cu toate acestea, astăzi mulţi greci se tem că 'oaspeţii de vază' nu vor mai veni, din cauza crizei din ţară sau din frică pentru propria siguranţă.

Directorul general al Asociaţiei Agenţiilor de Turism din Grecia a anunţat recent că numărul de rezervări a scăzut în acest an cu 25-30%. Cu toate acestea, nivelul acestei scăderi se va preciza abia la sfârşitul anului, deoarece o bună parte dintre germani se duc în Grecia pe cont propriu, nu prin agenţii de turism, mai ales oaspeţii permanenţi, care vizitează Grecia de mai mulţi ani de zile, indiferent de situaţiile de criză, notează cotidianul german Die Welt.

Economişti ai băncii britanice Barclay's au atenţionat recent că, în cazul în care Grecia va renunţa la euro, turiştii care vor veni în Grecia vor trebui să se aştepte la probleme în aprovizionarea cu produse alimentare şi combustibil. În afară de aceasta, potrivit economiştilor, sunt posibile restricţii la introducerea şi scoaterea din ţară a banilor cash. Probabil, toate acestea îi îndeamnă pe britanici şi germani la precauţie.

În aceste condiţii, noii vizitatori ai Greciei provin în primul rând fie din ţări care s-au aflat înainte în spatele cortinei de fier, fie din cele ai căror cetăţeni nu-şi puteau permite să plece în concediu. Vin din ce în ce mai mulţi români, bulgari, turci şi chinezi. Însă, cea mai mare creştere, iar odată cu ea cea mai mare speranţă în depăşirea anilor de criză o asigură cetăţenii ruşi, potrivit Die Welt.

Posibila ieşire a Greciei din zona euro şi revenirea la drahmă nu par să sperie agenţiile de turism din Rusia. La urma urmei, concetăţenii lor plătesc oricum pentru călătorii în ruble, iar odată ajunşi în Grecia ei sunt nevoiţi să schimbe ruble la casele de schimb sau să achite cu cardul.

Potrivit unui studiu realizat de revista germană specializată în turism Die Welt des Reisens, pentru ruşi şi alţi cetăţeni străini revenirea Greciei la drahmă va fi extrem de avantajoasă: noua drahmă grecească va scădea foarte tare ca preţ, inclusiv în raport cu rubla, iar concediul în Grecia va costa foarte puţin.

Die Welt aminteşte că la ora actuală Grecia are asemenea concurenţi precum Croaţia sau Turcia, unde concediul este de două ori mai ieftin, iar serviciile sunt din ce în ce mai bune. În afară de aceasta, Tunisia îşi revine de pe urma cataclismelor politice din 2011 şi a început din nou să-i fure Greciei din turişti.

Revenirea la drahmă ar fi schimbat pentru puţin timp dinamica în favoarea grecilor. Însă, pentru greci acesta este un băţ cu două capete: revenirea la drahmă şi reducerea preţurilor pentru turiştii străini ar reduce concomitent veniturile celor care activează în businessul turistic şi ar duce la o scădere şi mai mare a consumului în ţară.

În afară de aceasta, sectorul turistic din Grecia există nu numai datorită turiştilor străini, ci şi milioanelor de greci care se odihnesc în propria ţară. În condiţiile în care criza va continua sau se va reveni la drahmă, grecii vor începe fără îndoială să renunţe în masă la călătoriile în străinătate, conchide Die Welt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe