Băncile greceşti primesc o injecţie de capital de 23 miliarde de dolari

O femeie trece prin faţa unei sucursale a Bancii Naţionale a Greciei anul trecut.
O femeie trece prin faţa unei sucursale a Bancii Naţionale a Greciei anul trecut. (Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images)

Patru bănci greceşti au primit o infuzie de capital de 18 miliarde de euro, potrivit unui raport de luni.

AFP a raportat că fondurile vor fi împărţite între Banca Naţională, Alpha, Eurobank şi Piraeus Bank şi au fost oferite de Fondul european de stabilitate financiară pentru corpul elen – Fondul Elen de Stabilitate Financiară – responsabil de distribuirea fondurilor.

Cel mai mare creditor din Grecia, Banca Naţională, a primit cea mai mare parte a fondurilor, adică 7,4 miliarde de euro. Piraeus Bank a primit cea de-a doua sumă majoră.

Fondurile sunt o injecţie bine-venită de capital pentru băncile greceşti, care se afla pe marginea prăpastiei insolvabilităţii.

Un raport al postului de televiziune CNBC a declarat că Grecia ar putea rămâne fără bani pentru plata pensiilor şi altor facturi la sfârşitul lunii iunie, potrivit oficialilor guvernamentali.

Fondurile pentru băncile greceşti fac parte din al doilea plan de salvare de 130 de miliarde de euro, pe care naţiunea mediteraneană l-a primit în acest an de la Fondul Monetar Internaţional şi de la alte ţări din zona euro.

Luni, sentimentul pieţelor din Europa a fost că Grecia ar putea lucra la un plan pentru a rămâne în zona euro, pe măsură ce sondajele de opinie publică de săptămâna trecută au semnalat faptul că exista posibilitatea ca partidele pro-salvare să poată forma un guvern de coaliţie pentru a păstra Grecia în zona euro, în urma viitoarelor alegeri.

După aceste veşti, indicele EURO STOXX 50 a crescut cu 0,9 la sută, iar indicele ATG din Grecia a crescut cu 2,6 la sută.

În timp ce speranţa investitorilor dinaintea alegerilor elene de pe 17 iunie creste, ştiri din Spania le-au micşorat entuziasmul. Sectorul bancar spaniol, care a rezistat unei runde de reduceri a rating-ului de credit, pare din ce în ce mai slab. Luni, acţiunile Bankia SA au scăzut cu 27 la sută, la Madrid.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie