Turcia islamică acuză Austria de rasism radical

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a numit Austria, la sfârşitul săptămânii trecute, ca fiind “capitala rasismului radical”, după ce cancelarul austriac Christian Kern a sugerat suspendarea discuţiilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.08.2016

Într-un interviu cu postul de televiziune TGRT Haber, Cavusoglu a declarat că afirmaţiile lui Kern, alimentate parţial de o campanie de suprimare a persoanelor suspectate de implicare în puciul eşuat din luna iulie în Turcia, au fost “deplasate” şi că le respinge în întregime.

“Cancelarul austriac ar trebui în primul rând să se uite la propria sa ţară. Una dintre tendinţe este aceea că un inamic al drepturilor şi valorilor umane este rasismul şi, în prezent, Austria este capitala rasismului radical”, a precizat oficialul turc.

Kern a declarat miercuri că va începe o discuţie cu şefii de guverne din Europa cu scopul de a suspenda discuţiile de aderare cu Turcia, invocând deficite democratice şi economice din această ţară.

Discuţiile au înregistrat un progres lent de la debutul lor în 2005, fiind finalizate doar 35 de “capitole”.

Comentariile lui Cavusoglu au atras reacţia imediată a Vienei. Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a cerut Ankarei să îşi modereze cuvintele şi acţiunile.

Social democraţii lui Kern sunt supuşi presiunilor atât din partea partenerilor conservatori ai Coaliţiei interne, cât şi de Partidul Libertăţii de extremă dreapta care, într-un recent sondaj de opinie a atras 35% dintre voturi pe o platformă anti-imigraţie şi critică la adresa Islamului.

Liderii europeni şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu măsurile luate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva persoanelor suspectate de implicare în lovitura de stat eşuată, adăugând că ideea acestuia privind posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia reprezintă un factor major pentru blocarea aderării ţării în blocul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor