Ministrul turc de Externe: extrădarea lui Gulen, esenţială pentru viitorul relaţiilor SUA-Turcia

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu susţine că poziţia SUA în privinţa extrădării clericului Fethullah Gulen va determina viitorul relaţiilor dintre cele două ţări.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Într-un articol publicat marţi de website-ului reţelei prin satelit Al Jazeera, Cavusoglu a reiterat apelurile Turciei pentru extrădarea clericului din opoziţie.

“Poziţia SUA asupra acestei chestiuni vitale va modela relaţiile viitoare ale celor doi aliaţi cheie”, a declarat el, adăugând că: “Orice suport acordat lui Gulen şi organizaţiei sale teroriste nu se conformează cu spiritul cooperării dintre Turcia şi SUA”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl învinuieşte pe Gulen pentru recentul puci eşuat din Turcia în care au murit cel puţin 246 de persoane şi au fost rănite peste 2.100.

Rapoartele susţin că peste 60.000 de persoane au fost concediate, suspendate sau arestate ca parte a unei campanii masive desfăşurate de guvern împotriva celor suspectaţi de implicare sau susţinere a loviturii de stat eşuate.

“Declaraţiile celor arestaţi şi informaţiile oferite de mai multe agenţii dovedesc faptul că această tentativă teroristă de lovitură de stat a fost organizată de organizaţia extremistă a lui Fethullah Gulen”, a adăugat Cavusoglu.

Gulen a condamnat puciul şi a negat orice implicate în incident. El a declarat, în schimb, că lovitura a fost orchestrată de însuşi Erdogan ca o scuză pentru a înlătura opoziţia şi pentru a-şi extinde puterile prezidenţiale.

Washingtonul susţine că ia în considerare cererea de extrădare a Ankarei, dar Gulen va fi trimis în Turcia doar după ce vinovăţia sa va fi dovedită în mod convingător.

Puciul eşuat a început în noaptea de 15 iulie, când soldaţii rebeli au declarat că au preluat controlul asupra ţării şi că administraţia din Ankara nu mai este la conducere. Tancurile, elicopterele şi soldaţi s-au ciocnit cu poliţia şi oamenii ieşiţi pe străzile din capitală şi Istanbul.

Conform agenţiei de ştiri a Iranului, Fars, şi a unor organizaţii mass media arabe, care citează surse diplomatice din Ankara, agenţiile ruse de informaţii au interceptat comunicaţiile criptate ale puciştilor şi l-ar fi informat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu câteva ore înaintea puciului, exact înainte ca operaţiunea să înceapă să se desfăşoare, conform dezvăluirilor care oficializează, practic, noua axă Turcia - Rusia.

Informaţiile primite de Erdogan de la agenţiile ruse au dat regimului de la Ankara suficient timp pentru a pregăti un răspuns adecvat evacuând hotelul unde era cazat preşedintele turc, înainte ca mai multe elicoptere militare să sosească şi să bombardeze hotelul.

La sfârşitul lunii iunie, Turcia şi Rusia au pus capăt unei perioade de 8 luni de tensiuni după ce Erdogan i-a trimis lui Putin o scrisoare în care şi-a exprimat regretul faţă de doborârea unui bombardier rusesc de către aviaţia turcă de-a lungul graniţei siriene în 24 noiembrie 2015.