Turcia interzice concertele, greva foamei, întrunirile publice şi protestele în Ankara

Guvernul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan continuă campania împotriva opoziţiei şi cimentarea drumului spre dictatură, de această dată aplicând o interdicţie pentru luna august în privinţa tuturor formelor de protest - chiar şi pentru greva foamei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

În cel mai recent episod al suprimării libertăţilor civile de către guvernul Turciei, biroul guvernatorului capitalei turce Ankara a anunţat o interdicţie de o lună a întrunirilor şi tuturor formelor de protest, inclusiv greva foamei, concerte şi alte adunări similare, cu scopul declarat de a “proteja ordinea publică”, susţinând că astfel de activităţi amplifică şansele unor atacuri teroriste.

Declaraţia biroului guvernatorului Ankarei a fost publicată pe fondul temerilor privind declanşarea de noi proteste după arestarea a doi profesori turci, Nuriye Gulmen şi Semih Ozakca, care s-au aflat în greva foamei timp de 140 de zile după ce şi-au pierdut locurile de muncă în cadrul campaniei de curăţare a sectorului public de elemente ale opoziţiei. Această campanie a fost lansată după lovitura de stat eşuată ce a avut loc în Turcia în iulie 2016.

În timpul acestei campanii, aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate din sectorul privat şi cel public şi peste 50.000 de persoane – ofiţeri de poliţie, de armată, cadre universitare, jurnalişti şi alţii – au fost arestate pentru presupuse legături cu puciul eşuat.

Biroul guvernatorului a declarat că toate evenimentele în masă precum proteste, greva foamei şi concerte în aer liber oferă o ţintă pentru grupuri teroriste precum Statul Islamic şi, prin urmare, vor fi interzise în Ankara pe întreaga durată a lunii august.

Anterior, Curtea Constituţională turcă a respins o petiţie pentru eliberarea celor doi profesori turci şi a susţinut că faptul că sunt în spatele gratiilor “nu reprezintă o ameninţare pentru vieţile lor şi pentru integritatea lor fizică şi morală”. Totuşi, o declaraţie publicată de avocaţii profesorilor a susţinut că sănătatea acestora se înrăutăţeşte şi că există riscul unui infarct.

Această măsură ce se referă la toate formele de întruniri publice a fost aplicată în conformitate cu un articol dintr-o lege privind adunările şi demonstraţiile care, la rândul ei, a fost adoptată pe baza stării de urgenţă intrată în vigoare după puciul eşuat din Turcia de anul trecut.

De asemenea, oficialii turci nu au oferit nicio justificare când i-au asociat pe profesorii arestaţi cu Partidul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului, un grup de extremă stânga, considerat o organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Pe baza stării actuale de urgenţă, oficialii turci pot invoca temeri privind securitatea publică cu scopul de a impune în mod direct legi care ar putea elimina drepturile fundamentale ale omului, precum dreptul la protest paşnic, fără să trebuiască să adopte o legislaţie prin canalele tradiţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe