Ankara mai suspendă încă 7.000 de funcţionari publici şi cadre universitare

Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri concedierea a aproximativ 7.000 de poliţişti, soldaţi şi oficiali, în ajunul marcării loviturii de stat eşuate care a avut loc anul trecut în Turcia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Aceasta este cea mai recentă mişcare a campaniei de suprimare a opoziţiei desfăşurate la scară mare de autorităţile turcea, care au arestat aproximativ 50.000 de persoane şi concediat peste 100.000, după puciul eşuat în 15 iulie 2016.

Un total de 7.563 de persoane au fost înlăturate din posturile lor în cel mai recent val de concedieri, a relatat agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.

Aproximativ 350 de cadre militare pensionate au rămas, de asemenea, fără grade. Ziarul turcesc Hürriyet Daily a precizat că aproximativ 2.300 de ofiţeri de poliţie au fost concediaţi.

Noul decret a fost pus în aplicare cu o zi înainte ca Turcia să desfăşoare un program major de evenimente destinate marcării aniversării unui an de la puciul eşuat din 2016, pentru orchestrarea căruia a fost învinuit clericul musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în autoexil în SUA.

Gulen a negat vineri orice implicare în evenimentele de anul trecut şi a cerut Ankarei să oprească “vânătorea de vrăjitoare” îndreptată împotriva susţinătorilor săi.