Tudose încearcă să calmeze apele: Salariile nu vor scădea, rămân cel puţin la fel sau vor creşte

Mutarea contribuţiilor de la patron la angajat nu va afecta salariul românilor în sens negativ, pretinde premierul Mihai Tudose, în contextul îngrijorărilor exprimate în spaţiul public în acest sens.
Premierul român Mihai Tudose
Premierul român Mihai Tudose (Getty Images)

Salariile nu vor scădea, rămân cel puţin la fel sau vor creşte, după ce contribuţiile vor fi trecute de la angajator la angajat, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Mihai Tudose.

"Nu scad sub nicio formă şi o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, fiindcă statul, da, va transfera salariul brut de astăzi pe suma care permitea înainte cheltuielile cu angajatul şi că dacă privatul va face acelaşi lucru. Am avut consultări cu tot ce înseamnă patronate - şi cele mai mari, şi cele mai mici. Rezultatul discuţiilor a fost că ei au spus toţi la unison acelaşi lucru: este o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în aceeaşi anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii, fiindcă România a intrat în zona în care începe o competiţie acerbă pe piaţa forţei de muncă, firmele nemaigăsind foarte uşor angajaţi şi atunci a-ţi păstra personalul devine o prioritate pentru orice angajator sănătos la cap", a susţinut Tudose, citat de Agerpres.

Prim-ministrul a vorbit şi despre "vaietele" exprimate în spaţiul public cu privire la scădea "lefurilor" în urma aplicării noii Legi a salarizării şi trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

"De asemenea, acele vaiete că... cu ocazia acestei legi vor fi privaţi care vor scădea lefurile. Dumnezeule, puteau să o facă şi astăzi! E la privat. Nu, ei vor folosi acest mecanism pentru a-şi motiva mai bine oamenii. (...) Nu scade netul, indiferent cum... Până la urmă, va trebui cu toţii să mai aşteptăm câteva luni, vom intra în ianuarie şi veţi vedea că nu scade nimic nicăieri", a subliniat Tudose.