Tudorel Toader, somat să-şi dea demisia. Mii de deţinuţi, inclusiv violatori şi pedofili, eliberaţi

Orice infracţiune comisă de o persoană care a fost eliberată fără pregătire pentru reinserţie socială cade în responsabilitatea PSD, a fost mesajul ferm transmis de USR, în contextul în care aproape 4.000 de deţinuţi ies mai devreme din puşcării.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a admis că nu a anticipat numărul de deţinuţi care vor ieşi din închisoare în urma aplicării legii executării pedepselor. Mai exact, 529 de detinuţi au fost eliberaţi din penitenciare, iar 3.349 urmează să fie eliberaţi zilele acestea, din totalul de aproximativ 28.000 de deţinuţi din puşcăriile româneşti, a arătat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România, care îi cere demisia demnitarului.

USR a atras atenţia asupra consecinţelor acestei graţieri mascate promovate de PSD-ALDE "pentru a scăpa din închisoare colegii politiceni condamnaţi pentru corupţie sau fapte conexe corupţiei". Au şi contestat legea, "din păcate fără success", la Curtea Constituţională.

"Considerăm că am făcut totul pentru a opri deţinuţi care au comis infracţiuni grave şi politiceni corupţi să iasă din închisoare. Majoritatea PSD-ALDE, care de la începutul mandatului nu a avut decât acest obiectiv, nu prosperitatea românilor, nu infrastructură, nu investiţii, nu legi clare şi juste, a reuşit să impună o lege care pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Declaraţia de azi a lui Tudorel Toader este şocantă şi dovedeşte încă o dată iresponsabilitatea acestui ministru şi a acestui guvern", a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

USR a solicitat în timpul dezbaterilor asupra acestei legi un studiu de impact, dar acesta nu a fost oferit pentru că nu exista.

"Acum suntem parte a unui experiment social pentru că o putere discreţionară a adoptat o lege care să-i servească interesele şi propaganda, fără să se gândească la siguranţa cetăţenilor. USR a avertizat că potrivit tuturor studiilor disponibile, jumătate din populaţia penitenciară eliberată printr-o graţiere, cum este şi aceasta, se întoarce în închisoare după săvârşirea unor noi infracţiuni, în minim un an", se arată în comunicatul citat.

Parlamentarii USR au subliniat atunci că orice graţiere este un proces, nu un act de moment, întrucât prioritatea este pregătirea pentru reinserţie socială a celor care au fost privaţi de libertate.

"Pentru că persoanele care au fost eliberate nu au fost mai întâi pregătite pentru reinserţia socială, orice infracţiune cade şi în responsabilitatea celor care au luat decizia, a PSD, în acest caz", a subliniat Silviu Dehelean.

Această lege se aplică indiferent de infracţiunea săvârşită, de gravitatea ei, de starea de recidivă sau de alte detalii. Criminalii, corupţii, violatorii, pedofilii, evazioniştii, toţi se bucură de prevederile sale.