Tsipras îşi prezintă demisia şi cere alegeri anticipate. Ce zice Eurogrupul

Jeroen Dijsselbloem, 14 august 2015 în Bruxelles
Jeroen Dijsselbloem, 14 august 2015 în Bruxelles (JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.08.2015

Preşedintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem a declarat joi că speră ca demisia premierului grec Alexis Tsipras şi noile alegeri din septembrie nu vor întârzia sau afecta pachetul de salvare financiară pe care Atena l-a negociat cu creditorii săi.

“Este crucial ca Grecia să îşi păstreze angajamentele faţă de zona euro. Subliniez sprijinul puternic din Parlamentul elen pentru noul program şi noul pachet de reforme şi sper că alegerile vor duce la un suport şi mai puternic în noul Parlament”, a susţinut Dijsselbloem într-o declaraţie transmisă agenţiei Reuters prin e-mail.

Remarcile lui Dijsselbloem au avut loc după ce Tsipras a anunţat că demisionează din funcţia de premier şi a cerut organizarea de alegeri anticipate pentru 20 septembrie. Preşedintele elen Prokopis Pavlopoulos a aprobat cererea de demisie a premierului, conform agenţiei de ştiri TASS.

Recomandăm şi: De ce s-a grăbit Tsipras să treacă austeritatea prin Parlament

“Mandatul pe care l-am primit la 25 ianuarie şi-a atins limitele. Acum, poporul trebuie să se pronunţe. Voi, prin votul vostru, veţi decide dacă v-am reprezentat curajos în faţa creditorilor, dacă acest acord este de ajuns. (...) Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare. În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză", a declarat joi, Tsipras, citat de Gândul, într-un mesaj televizat.

Potrivit unor surse, până la instalarea viitorului Guvern, funcţia de prim-ministru interimar va fi preluată de Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Premierul grec şi-a pierdut majoritatea în Parlament după "răzvrătirea" unor legiuitori din partidul său de stânga, Syriza, care se opun acordului de salvare financiară (bailout) încheiat între Grecia şi creditorii săi internaţionali.

Mişcarea lui Tsipras are loc la o zi după ce Parlamentul german a aprobat cel de-al treilea bailout elen şi după ce ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că Atena ar trebui să aibă şansa “unui nou început”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor