Trump vorbeşte despre zidul cu Mexicul în primul său mesaj transmis din Biroul Oval

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump s-a adresat marţi poporului, din Biroul Oval al Casei Albe, şi a discutat despre criza existentă la graniţa sudică a ţării.

„Aceasta este o alegere între bine şi rău, între justiţie şi lipsa ei”, a precizat Trump în mesajul său de opt minute, descriind situaţia de la graniţă ca fiind o „criză a inimii şi o criză a sufletului”.

Preşedintele a detaliat migraţia continuă şi criza imigraţiei ilegale, însă nu a declarat o Stare de Urgenţă oficială, care i-ar permite să aloce fonduri pentru a finanţa securitatea la frontieră fără a avea nevoie de Congres.

„Acesta este un ciclu al suferinţei umane pe care sunt determinat să îl opresc”, a afirmat Trump.

Liderul american a susţinut că femeile şi copiii imigranţi sunt „victime” ale sistemului de imigrare defect, atrăgând în mod special atenţia asupra celor peste 20.000 de copii aduşi ilegal în SUA.

„Aceşti copii sunt folosiţi ca pioni umani de către coioţi periculoşi şi găşti nemiloase”, a declarat el.

Preşedintele a descris problemele actuale cu drogurile şi criminalitatea, care trec graniţa punând în pericol vieţile americanilor.

Din nou, el a subliniat cererea sa pentru un zid de frontieră în valoare de 5,7 miliarde de dolari, însă a afirmat că va fi o „barieră de oţel în locul unui zid din beton”.

El a apărat conceptul zidului de frontieră, negând faptul că ar fi „imoral”, după cum a insistat Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

„De ce îşi construiesc politicienii bogaţi ziduri, garduri şi porţi în afara locuinţelor lor?” a întrebat Trump. „Ei nu construiesc ziduri din cauză că îi urăsc pe oamenii din afară, ci deoarece îi iubesc pe cei din interiorul casei.”

Trump a mai declarat că costurile pentru bariera de oţel vor fi amortizate şi acoperite indirect prin noul acord de comerţ cu Mexicul.

De asemenea, Trump i-a învinuit pe democraţi pentru închiderea parţială a administraţiei federale, precizând că liderii au susţinut în trecut ideea unei securităţi mai bune la frontieră.

„Ei şi-au schimbat părerea doar după ce am fost ales preşedinte. Democraţii din Congres au refuzat să recunoască criza”, a adăugat Trump.

El a cerut democraţilor să redeschidă administraţia cu un proiect de lege privind finanţarea zidului şi i-a invitat la Casa Albă din nou pentru a ajunge la un acord.

Este primul mesaj din mandatul său prezidenţial pe care Trump îl transmite din Biroul Oval.

Trump a făcut aceste remarci în condiţiile în care închiderea parţială a administraţiei a continuat pentru cea de-a 18-a zi consecutivă. Democraţii din Congres au rămas hotărâţi să nu negocieze un proiect de cheltuieli guvernamentale care să includă fonduri pentru zid la frontiera sudică.

Lupta va continua şi săptămâna aceasta, iar joi, preşedintele intenţionează să efectueze o vizită la frontieră pentru a aduce argumente în favoarea obţinerii de fonduri suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe