Trump promite noi taxe în valoare de 100 miliarde de dolari pentru importurile chineze

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Donald Trump a cerut oficialilor comerţului să ia în considerare aplicarea de noi taxe asupra importurilor din China în valoare de 100 miliarde de dolari. Schimbul reciproc de taxe dintre cele două ţări continuă să zguduie pieţele.

Preşedintele american Donald Trump a promis joi că va continua duelul comercial cu Beijingul prin impunerea de tarife suplimentare de până la 100 miliarde de dolari asupra importurilor chineze.

Cea mai recentă măsură a preşedintelui american în războiul comercial în curs de formare cu China are loc după ce acesta a cerut deja ca importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari să fie taxate punitiv.

Beijingul a răspuns miercuri prin emiterea propriei liste de produse americane sensibile din punct de vedere politic ce ar putea înfrunta taxe similare, inclusiv boabe de soia şi avioane de capacitate mică. De asemenea, China a contestat la Organizaţia Mondială a Comerţului prima rundă de tarife aplicate de Trump.

Măsura Beijingului a părut să îl irite pe Trump. “În urma răspunsului nedrept al Chinei”, preşedintele american a afirmat că a cerut biroului Reprezentantului SUA pentru Comerţ “să analizeze dacă ar fi adecvată aplicarea de tarife suplimentare în valoare de 100 miliarde de dolari”.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că oficiali ai comerţului american au constatat că Beijingul “s-a implicat în repetate rânduri în anumite practici pentru a obţine în mod incorect proprietate intelectuală americană”.

Investigaţia “Secţiunea 301” desfăşurată de biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, care autorizează folosirea tarifelor împotriva Beijingului, susţine că guvernul chinez şi-a însuşit pe nedrept şi în mod sistematic proprietate intelectuală americană prin cerinţe impuse companiilor mixte care deseori nu pot fi negociate fără transferuri de tehnologie. China a negat acuzaţiile.

Perspectiva unui război comercial între cele mai mari economii ale lumii a speriat investitorii şi a zguduit pieţele financiare globale.

Ameninţarea unui război comercial total a fost simţită în special în regiunile rurale ale SUA şi orice mişcare din partea guvernului chinez de a ridica tarifele asupra boabelor de soia produse de americani s-ar putea dovedi a fi devastatoare pentru fermierii din SUA din Midwest. Aproximativ 60% dintre toate exporturile americane de soia au ajuns în China în ultimii ani.

State din Vestul Mijlociu al SUA (Midwest) precum Illinois, Iowa, Minnesota, Nebraska, Indiana şi Missouri acoperă aproximativ jumătate din producţia americană de soia.

Un studiu publicat în această săptămână de Brookings Institution, un think tank din Washington, D.C., a estimat că aproximativ 2,1 milioane de locuri de muncă americane ar putea fi afectate de dispută comercială sino-americană.

Între timp, Trump pare dornic să facă un pas înapoi doar dacă China este dispusă să negocieze în ceea ce priveşte comerţul. Preşedintele american a declarat că doreşte ca mai întâi să vadă că surplusul comercial al Chinei cu SUA, care anul trecut a fost de 375 miliarde de dolari, va fi redus cu cel puţin 100 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe