La ce a folosit scandalul Cambridge Analityca? UE planifică o represiune împotriva mediei sociale pe motiv de "dezinformare"

Înaintea scrutinului european din 2019, Uniunea Europeană pregăteşte represiunea mediului online după ce publicaţia Guardian a retras detalii cheie despre Cambridge Analytica.
Comisarul european pentru securitate, Julian King
Comisarul european pentru securitate, Julian King (Parlamentul European)

Bruxelles-ul planifică o represiune împotriva organizaţiilor de social media acuzate de distribuirea de "ştiri false" în urma scandalului în care Facebook a fost folosit pentru a ajuta la campaniile populiste.

Potrivit Financial Times, Comisia Europeană a avertizat că "dezinformarea" eurosceptică ameninţă să "submineze democraţia noastră", după ce s-a afirmat că datele recoltate de pe platformele social media au ajutat la amplificarea Brexitului şi a campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump prin intermediul "mesajelor direcţionate".

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a cerut crearea unui "plan de joc clar" privind modul în care companiile media sociale vor funcţiona în perioadele electorale, solicitând informaţii despre algoritmii utilizaţi pentru promovarea postărilor, dezvăluirea sponsorilor şi restricţiile privind recoltarea datelor cu caracter personal pentru scopuri politice.

"Activităţile de marketing psihometric" reprezintă doar "vârful icebergului în ceea ce priveşte efectele profund tulburătoare pe care o astfel de campanie de dezinformare ar putea-o avea asupra funcţionării democraţiilor liberale", a notat King într-o scrisoare adresată comisarului european pentru economia digitală, Mariya Gabriel.

Deşi scandalul oficial în care a fost implicată compania Cambridge Analytica se referă strict la campania electorală a preşedintelui Donald Trump, care ar fi profitat de utilizarea datelor recoltate de Facebook pentru a asigura victorii în alegeri - practica de recoltare de date de pe Facebook este folosită cu mult înainte de 2016.

Tehnologia respectivă a fost folosită cu mare succes de stafful campaniei prezidenţiale a preşedintelui american Barack Obama în 2012 pentru a avea acces la informaţii despre "întreaga schemă socială" a Facebook, iar Breitbart News a subliniat că presa a portretizat operaţiunea de recoltare a datelor de către Obama drept "informală, ba chiar festivă", muşamalizând aspectele legate de drepturile la informaţii private şi implicaţiile electorale - şi evitând pe deplin hiperventilaţia de care a avut parte operaţiunea în cazul lui Trump, unde s-a sugerat că practica ar putea constitui "dezinformare "sau că "ameninţă democraţia".

În scrisoarea sa din 19 martie, King a propus Uniunii Europene să adopte o "abordare mai covercitivă" în locul autoreglementării, inclusiv prin stabilirea unor "indicatorii de performanţă stabiliţi clar şi atent" înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe