Trump doreşte să retragă SUA din tratatul Open Skies

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Tratatul Open Skies („Cer deschis”), pe care SUA şi Rusia l-au semnat în 1992 şi a intrat în vigoare în 2002, permite avioanelor celor 34 de ţări semnatare să îşi survoleze reciproc teritoriile, având echipamente de monitorizare la bord, pentru a asigura o minimă transparenţă în ceea ce priveşte înarmarea.

Clauzele tratatului - mai ales privind cele legate de capabilităţile camerelor de monitorizare aflate la bordul avioanelor sunt relativ complexe şi în ultimii ani ai administraţia Obama, partea americană a criticat deseori Rusia, care a fost acuzată că încalcă protocoalele şi foloseşte echipamente prea sofisticate.

În urma retragerii, de către administraţia Trump, din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), Casa Albă este tot mai mult de părere că acordul „Cer deschis” este depăşit.

CNN a raportat săptămâna aceasta că administraţia a anunţat că se va retrage în curând din tratat. "Se aşteaptă ca Administraţia Trump să anunţe curând că intenţionează să se retragă din tratatul Open Skies", a declarat un oficial american pentru CNN, anunţ care a atras deja condamnarea democraţilor în Congres", potrivit raportului.

Criticii unei astfel de măsuri susţin că retragerea nu va face decât să crească probabilitatea unei noi curse a înarmării între SUA şi Rusia, având în vedere că ar face imposibilă monitorizarea înarmării Rusiei de către armata americană.

Potrivit Departamentului de Stat, tratatul este „conceput pentru a spori înţelegerea şi încrederea reciprocă, oferind tuturor participanţilor, indiferent de dimensiune, un rol direct în colectarea informaţiilor prin intermediul imaginilor aeriene despre forţele militare şi activităţile care îi preocupă”.

Tratatul permite chiar zborurile de recunoaştere ruseşti peste spaţiul aerian din Washington DC - care este de altfel strict restricţionat - iar în anii trecuţi avioane Tu-154 au zburat chiar la altitudine mică deasupra unor zone extrem de sensibile - precum baza aeriană Andrews din Maryland, Capitoliul SUA, Pentagon şi sediile CIA din Langley.

Rapoartele care sugerează că Trump este pregătit să retragă SUA din acord au dus la critici vehemente din partea democraţilor din Congres, iar preşedintele Comisiei Afacerilor Externe a Camerei a transmis o scrisoare administraţiei Trump, în care arată că este „profund preocupat" de eventuala retragere.

Printre susţinătorii vocali ai planului lui Trump de a anula participarea la tratat se numără senatorul de Arkansas, Tom Cotton, care a denumit acordul o prostie.

"Vladimir Putin a încălcat Tratatul Open Skies de ani de zile, continuând să beneficieze de zboruri de supraveghere asupra Statelor Unite", a declarat Cotton, marţi. "Preşedintele ar trebui să se retragă din tratatul Open Skies şi să reorganizeze sutele de milioane de dolari pe care Pentagonul le aruncă pe zboruri şi echipamente pentru a creşte puterea de luptă a Statelor Unite."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe