SUA şi Rusia vor aborda tema limitării armelor nucleare la Geneva [oficiali]

(Getty Images)

Reprezentanţi ai Statelor Unite şi Rusiei se vor întâlni miercuri la Geneva pentru a explora conceptul unui nou acord privind limitarea armelor nucleare care ar putea include în cele din urmă şi China, au susţinut luni înalt oficiali americani, potrivit Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că ar dori să vadă un acord “de ultimă generaţie” privind controlul armelor cu Rusia şi China care să acopere toate tipurile de arme nucleare. Trump a abordat acest subiect individual cu omologul său rus Vladimir Putin şi cu cel chinez Xi Jinping, recent, în marja summitului G20 din Japonia de la sfârşitul lunii trecute.

China nu este parte a acordurilor pentru arme nucleare încheiate de SUA cu Rusia şi este neclar cât de dispus va fi Beijingul să participe la negocieri, au declarat oficialii, care au discutat cu reporterii cu condiţia anonimatului.

John Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, va conduce delegaţia din care vor face parte şi Tim Morrison, consilier de top în Consiliul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, precum şi reprezentanţi ai Pentagonului, ai Statului Major al armatei SUA şi ai NSA, au adăugat oficialii.

Adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, va conduce delegaţia rusă.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia au fost reci ani de zile şi s-au deteriorat după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, precum şi pentru că i-a acordat sprijin militar preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul din Siria.

Trump a urmărit să îmbunătăţească relaţiile însă a fost stânjenit în demersul său de o investigaţie de 2 ani asupra presupusei colaborări între campania preşedintelui republican şi Kremlin pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Investigaţia condusă de procurorul special american Robert Mueller a descoperit că nu există dovezi suficiente care să arate că, de fapt, campania lui Trump ar fi conspirat ilegal cu Moscova, care a negat la rândul său orice amestec în prezidenţialele americane din 2016.

De asemenea, relaţiile ruso-americane s-au deteriorat şi din cauza otrăvirii unui fost spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic în martie 2018, capturarea unor nave ucrainene şi a echipajelor acestora în apropierea Crimeei în noiembrie 2018 şi arestarea de către Rusia a unor cetăţeni americani.

Întâlnirea de la Geneva de miercuri va avea loc cu doar două săptămâni înainte ca SUA să se retragă oficial din Tratatul forţelor nucleare cu rază intermediară (INF) încheiat în perioada războiului rece şi a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Autorităţile americane consideră că Moscova dezvoltă şi a desfăşurat un sistem cu lansare terestră care încalcă prevederile Tratatului INF, care i-ar putea permite să lanseze un atac nuclear asupra Europei într-un timp scurt. Rusia a negat în mod constat această încălcare a acordului.

Procesul de retragere a SUA din INF a fost lansat în 2 februarie 2019 şi, după o zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia se va retrage din acest acord.

De asemenea, Putin a declarat în luna iunie că un tratat privind armele nucleare din perioada fostei administraţii americane Obama se va desfiinţa dacă SUA nu este interesată să îl reînnoiască, potrivit Deutsche Welle.

Tratatul de reducere a armelor strategice (New START) limitează numărul focoaselor nucleare, rachetelor şi bombardierelor desfăşurate şi urmează să expire în 2021, dacă nu va fi reînnoit de SUA şi Rusia.