Trump îl sună pe Putin pentru a-i oferi ajutor în stingerea incendiilor din Siberia

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său rus Vladimir Putin (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump aparent a oferit ajutor Rusiei pentru a stinge incendiile de vegetaţie răspândite din Siberia, în contextul în care urmăreşte să îmbunătăţească relaţia tensionată a Washingtonului cu Moscova, potrivit RFE/RL.

Trump l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-i oferi ajutor, a precizat Kremlinul pe website-ul său.

Putin şi-a exprimat "sincera gratitudine" pentru grija manifestată de Trump şi a precizat că ar putea accepta ajutorul în cazul în care este nevoie.

Incendiile de pădure au provocat haos timp de câteva zile în vaste zone ale Siberiei, determinând evacuarea a mii de persoane. Rusia a declarat stare de urgenţă naţională în 5 regiuni siberiene şi a trimis armata să ajute la stingerea incendiilor.

Putin a evaluat apelul lui Trump ca o garanţie că SUA şi Rusia vor putea într-o zi să îşi îmbunătăţească total relaţiile. Cei doi lideri au acceptat să discute telefonic când este necesar şi să se întâlnească în persoană.

Apelul telefonic a avut loc cu două zile înaintea datei limită, 2 august, la care SUA a anunţat că se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), încheiat în 1987 cu Rusia.

Trump "şi-a exprimat temerile cu privire la vastele incendii de vegetaţie care lovesc Siberia", a susţinut o declaraţie a Casei Albe. "De asemenea, liderii au discutat despre comerţul dintre cele două ţări".

De când a venit la putere în 2017, Trump a urmărit să îmbunătăţească legăturile Statelor Unite cu Rusia şi să construiască o relaţie de lucru apropiată cu Putin împotriva poziţiei Congresului SUA, a comunităţii americane de informaţii şi a unor membri ai administraţiei preşedintelui Trump.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul războiului rece, după ce Kremlinul a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014, a susţinut luptătorii separatişti din Donbas şi din cauza presupuselor interferenţe în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Trump a fost foarte criticat după întâlnirile sale personale cu Putin pentru că nu l-a înfruntat pe acesta cu privire la acţiunile sale din Ucraina şi Siria, precum şi cu privire la interferenţa Kremlinului în alegeri.

Trump şi Putin s-au întâlnit ultima dată în marja summitului G8 din Osaka, Japonia, în luna iunie.

Putin nu a specificat ce ajutor ar oferi Trump pentru stingerea incendiilor.

Incendiile de vegetaţie din Siberia au fost declanşate de furtuni cu fulgere, în condiţiile în care temperaturile au ajuns la peste 30 de grade Celsius, şi apoi au fost răspândite de vânturi puternice, a declarat Agenţia Federală a Pădurilor din Rusia.

Aproximativ 3 milioane de hectare de teren în centrul şi estul Rusiei au fost cuprinse de flăcări în 31 iulie, au precizat autorităţile ruse.

Fumul a afectat călătoriile aeriene şi a ajuns în oraşe majore din vestul Siberiei şi din regiunea Altai, precum şi în oraşe din munţii Ural, inclusiv Celeabinsk şi Ekaterinburg.

Aproximativ 2.700 de pompieri lucrează în operaţiunile de stinere a incendiilor, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Zece avioane şi zece elicoptere au fost trimise în regiunea Krasnoiarsk, una dintre cele mai afectate, a declarat armata.

Forţele armate ale regiunii Irkuţk, de asemenea lovită puternic, au fost plasate în stare de alertă ridicată.