Trump despre Venezuela: “Zilele socialismului şi comunismului sunt numărate”

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Susţinând o schimbare paşnică a regimului din Venezuela, SUA a pavat calea către curăţarea Americii de Sud de socialism şi crearea primei emisfere vestice complet democratice din istorie, a afirmat preşedintele american Donald Trump într-un discurs susţinut luni.

Trump, un critic al socialismului şi comunismului, a declarat comunităţii venezuelene din Florida că schimbările recente din America de Sud şi Centrală sugerează că drumul către democraţie pe cele două continente este ireversibil. Preşedintele a promis sprijinul Statelor Unite pentru venezuelenii care “se ridică pentru libertate şi democraţie”.

“Suntem aici pentru a declara că o nouă zi soseşte în America Latină. În Venezuela şi pe cuprinsul Emisferei Vestice, socialismul este pe moarte şi libertatea, prosperitatea şi democraţia vor renaşte”, a susţinut Trump.

Preşedintele a reiterat sprijinul pentru preşedintele interimar autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido. De altfel, Trump a fost primul lider al lumii care l-a recunoscut pe Guaido ca fiind lider legitim al naţiunii sud-americane. Guaido şi-a asumat noua funcţie la scurt timp după de Adunarea Naţională a Venezuelei l-a declarat pe dictatorul socialist Nicolas Maduro ca fiind “nelegitim”.

Trump a declarat mulţimii din Miami, Florida că Venezuela ar trebuie să înceteze să mai fie un stat marionetă al regimului comunist din Cuba. Aproximativ 92.700 de comunişti cubanezi lucrează în aparatul guvernamental al Venezuelei, potrivit mărturiei susţinute în Congresul SUA de către un oficial militar venezuelean pensionat. Mercedes Schlapp, director al Casei Albe pentru comunicaţii strategice, a declarat luni pentru Fox News că regimul din Cuba a trimis în Venezuela peste 20.000 de membri ai forţei sale de securitate.

“Maduro nu este un patriot venezuelean. Este o marionetă cubaneză. Asta este”, a precizat Trump.

“Timp de decenii, dictatorii socialişti ai Cubei şi Venezuelei s-au susţinut reciproc într-o manieră foarte coruptă. Venezuela a oferit Cubei petrol. În schimb, Cuba a oferit Venezuelei un stat poliţienesc condus din Havana. Dar aceasta este o zi mult mai diferită şi acele zile s-au terminat”.

SUA este conştientă de averea ascunsă în străinătate de oficiali militari venezueleni şi familiile lor, a mai susţinut Trump, adăugând că aceşti oficiali au de ales: să lucreze în direcţia democraţiei pentru viitorul familiilor lor sau să îşi piardă averile.

“Dacă alegeţi această cale”, a declarat preşedintele american, avertizându-i pe susţinătorii lui Maduro, “nu veţi găsi niciun adăpost sigur, nicio ieşire uşoară şi nicio cale de scăpare. Veţi pierde totul”.

Doi oficiali militari de rang înalt au dezertat deja din regimul Maduro: José Luis Silva, ataşatul pentru apărare al Venezuelei la Washington, şi Francisco Yanez, un general de rang înalt în cadrul forţelor aeriene venezuelene. Guaido, între timp, a promis amnistie pentru soldaţii şi oficialii militari care dezertează.

În plus, Maduro continuă să refuze accesul ajutoarelor umanitare în Venezuela, care s-au acumulat în oraşul columbian de frontieră Cucuta. În 16 februarie, trei avioane militare de marfă americane au aterizat în Cucuta cu 180 de tone de ajutoare umanitare – fiind cel de-al doilea transport de acest fel din partea Statelor Unite.

“[Maduro] mai degrabă şi-ar vedea poporul înfometat decât să le ofere ajutoare”, a declarat Trump.

Maduro susţine că declinul ţării sale este rezultatul sancţiunilor impuse de SUA, insistând că venezuelenii nu sunt “cerşetori”. În 6 februarie, regimul său a plasat un petrolier şi containere de transport de mărfuri pe un pod care urma să fie folosit pentru livrarea ajutoarelor umanitare, lucru care a generat la graniţă un impas internaţional în ceea ce priveşte statul sud-american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe