Sancţiunile SUA muşcă: Gazprombank îngheaţă conturile companiei petroliere de stat a Venezuelei

Coadă la o benzinărie PDVSA în Caracas, Venezuela
Coadă la o benzinărie PDVSA în Caracas, Venezuela (Getty Images)

Creditorul rus Gazprombank a îngheţat conturile companiei petroliere de stat a Venezuelei, PDVSA şi a suspendat tranzacţiile cu această companie pentru a reduce riscul ca banca să fie lovită de sancţiunile SUA, a declarat duminică pentru Reuters o sursă a băncii ruseşti, potrivit Euronews.

În timp ce multe companii străine şi-au suspendat relaţiile cu PDVSA de la impunerea sancţiunilor americane, este semnificativ faptul că o bancă rusească apropiată de Kremlin cedează presiunilor SUA, în special în condiţiile în care Rusia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

De altfel, Rusia a avertizat SUA să nu intervină în afacerile interne ale Venezuelei, care este zguduită de o criză politică în cadrul căreia Juan Guaido, preşedintele interimar autoproclamat al ţării, urmăreşte să răstoarne guvernul Maduro şi este susţinut în acest demers de numeroase state regionale şi occidentale.

“Conturile PDVSA sunt îngheţate în prezent. După cum înţelegeţi, nu pot fi desfăşurate operaţiuni”, a precizat sursa.

PDVSA a precizat pe contul său de Twitter că este vorba de “ştiri false” (fake news), adăugând: “Informaţii rău-intenţionate care urmăresc să deruteze poporul venezuelean”. Totuşi, compania nu a răspuns cererii de comentarii a agenţiei Reuters.

Reuters a raportat în această lună că PDVSA a declarat clienţilor săi să depoziteze veniturile din vânzările de petrol în conturile sale de la Gazprombank, potrivit unor surse şi a unui document intern, pentru a evita noile sancţiuni impuse de SUA împotriva PDVSA.

Washingtonul susţine că sancţiunile, impuse în 28 ianuarie, urmăresc să blocheze accesul lui Maduro la veniturile obţinute de regimul său din comerţul cu petrol, în contextul luptei de putere desfăşurată în prezent între Maduro şi liderul opoziţiei Juan Guaido.

Gazprombank este cel de-al treilea creditor al Rusiei în ceea ce priveşte activele şi include printre acţionarii săi şi compania rusă de stat Gazprom.

Creditorul rus a deţinut conturi ale PDVSA timp de câţiva ani. În 2013, compania venezueleană a precizat că a semnat un acord cu Gazprombank pentru o finanţare de 1 miliard de dolari pentru compania Petrozamora. Sursa Gazprombank a confirmat că şi conturile companiei Petrozamora au fost îngheţate.

Oficiali ruşi au afirmat că sunt alături de Maduro şi au condamnat acţiunile opoziţiei venezuelene ca un complot susţinut de SUA pentru a uzurpa puterea în Caracas.

Însă companiile ruseşti se află într-un impas, fiind prinse între dorinţa de a urma linia Kremlinului şi a-l susţine pe Maduro, şi teama că ar putea fi expuse sancţiunilor SUA, ceea ce le va afectat afacerile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe