Trump: Consolidarea arsenalului nuclear al Chinei, unul dintre motivele abandonării tratatului INF cu Rusia

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că decizia de a retrage Statele Unite dintr-un tratat nuclear cu Rusia, ce durează de câteva decenii, are la bază nu doar presupusele încălcări ale prevederilor tratatului de către Moscova, ci şi necesitatea de a răspunde la consolidarea arsenalului nuclear chinez, potrivit RFE/RL.

“Rusia nu a aderat la acord”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă în seara zilei de luni. “Avem mai mulţi bani decât toţi ceilalţi”, adăugând că SUA îşi va întări arsenalul nuclear până când “oamenii îşi vor veni în fire”.

“Pun capăt acordului pentru că ei l-au încălcat”, a susţinut liderul american, care a adăugat că aceasta este o “ameninţare pentru cine doriţi, şi aici este inclusă China şi Rusia, şi oricine doreşte să joace acest joc. Nu puteţi face acest lucru. Nu puteţi juca acest joc împotriva mea”.

Pe când China nu a fost niciodată o parte a Tratatului privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, care a fost negociat în perioada Războiului Rece de către foştii preşedinţi Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, Trump a insistat că Beijingul ar trebui să fie inclus în tratat.

Remarcile lui Trump au fost făcute după ce consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton, s-a întâlnit luni la Moscova cu oficiali de top ruşi care au avertizat că orice mişcare a Washingtonului de a abandona tratatul va fi “periculoasă” şi va forţa Rusia să ia măsuri pentru a reface echilibrul puterii. Bolton urmează să se întâlnească marţi şi cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre această problemă.

Bolton a subliniat argumentul lui Trump cu privire la China într-un interviu cu ziarul financiar rusesc Kommersant, publicat luni. El a afirmat că administraţia de la Casa Albă este îngrijorată atât de presupusa încălcare de către Rusia a tratatului INF, cât şi de capabilităţile tot mai mari ale Chinei în ceea ce priveşte rachetele cu rază intermediară de acţiune, lucru pe care l-a numit a fi o “ameninţare reală”.

În timp ce Bolton a recunoscut că ar fi nerealist să se aştepte ca China să respecte un tratat pe care nu l-a semnat niciodată, el a precizat că dezvoltarea de rachete cu rază intermediară de către China şi Coreea de Nord conduce la concluzia că acordul bilateral dintre SUA şi Rusia este depăşit şi nu mai corespunde realităţilor de astăzi.

China a criticat luni aparenta încercare a SUA de a atrage Beijingul în negocieri privind armele.

“Trebuie subliniat faptul că este complet greşit să pomeneşti de China când discuţi despre retragerea din tratat”, a afirmat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, care a avertizat că Washingtonul ar trebui “să se gândească de două ori” la decizia sa.

Analişti în domeniul apărării susţin că, în timp ce Rusia şi SUA au eliminat aproximativ 2.700 de rachete cu rază scurtă şi medie conform tratatului, în această perioadă China şi-a dezvoltat propriile capabilităţi pentru a desfăşura aceleaşi tipuri de arme.

John Lee, membru de top al think tank-ului Hudson Institute din Washington, a susţinut într-un articol publicat luni pe website-ul CNN că, pentru SUA, “situaţia Chinei, care nu este restricţionată de niciun acord, este foarte diferită şi mult mai presantă” decât cazul Rusiei.

Lee a estimat că aproximativ 95% dintre rachetele existente în arsenalul Chinei ar încălca prevederile tratatului INF dacă Beijingul ar fi un semnatar al acestuia.

Tratatul interzice Rusiei şi Statelor Unite să deţină, să producă sau să desfăşoare rachete de croazieră cu lansare terestră care au o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de km.

Oficiali americani au afirmat că Rusia a dezvoltat de ani de zile un sistem de rachete capabile nuclear, cunoscut sub numele 9M729, încălcând astfel tratatul.

Rusia neagă acuzaţiile americanilor şi susţine că unele elemente ale sistemelor de apărare antirachetă ale SUA prezente în Europa încalcă tratatul, acuzaţie pe care, la rândul său, Washingtonul o neagă.

Andrei Belousov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat luni seară la o comisie ONU privind dezarmarea că retragerea SUA din tratatul INF va fi “extrem de periculoasă” şi “va dovedi din nou că autorităţile politice şi militare americane încearcă în mod obsesiv să asigure superioritatea militară americană asupra restului lumii”, în loc să urmărească “pacea şi stabilitatea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe