Putin susţine că Rusia exclude lansarea de lovituri nucleare preventive

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că ţara sa îşi va folosi armele nucleare doar ca răspuns la un atac nuclear asupra Rusiei.

La un forum privind politica internaţională, ce a avut loc joi în staţiunea rusească Soci, Putin a exclus orice fel de “lovituri nucleare preventive” şi a afirmat că Moscova va folosi arme nucleare doar defensiv, dacă sistemele de avertizare timpurie surprind rachete nucleare ce se îndreaptă spre Rusia.

“Strategia noastră privind utilizarea armelor nucleare nu implică o lovitură preventivă. Conceptul nostru este lansarea [unui atac] dacă suntem atacaţi”, a precizat şeful de la Kremlin.

“Doar atunci când vom deveni convinşi că există un atac în desfăşurare asupra teritoriului Rusiei, şi acest lucru se poate întâmpla în decurs de câteva secunde, doar după aceea vom răspunde cu propriul nostru atac”, a afirmat el.

“În mod natural, acest lucru ar însemna o catastrofă globală... Agresorul ar trebui să ştie că răspunsul este inevitabil şi că va fi distrus”.

Liderul rus a mai precizat că noile rachete hipersonice pe care le-a dezvoltat Rusia îi oferă acesteia un avantaj militar.

“Am luat avans în cadrul competiţiei. Nimeni nu are arme hipersonice de precizie. Alţii plănuiesc să înceapă să le testeze într-un an sau un an şi jumătate. Şi noi deja le avem deja”.

Rusia a desfăşurat deja racheta hipersonică Kinzhal, iar Putin a declarat că o altă armă nouă, Avangard, urmează să intre în serviciul militar în următoarele câteva luni.

La începutul acestui an, Putin a susţinut că Avangard are o rază intercontinentală şi poate zbura în atmosferă la o viteză de 20 de ori mai mare decât viteza sunetului, făcând-o capabilă să treacă de orice sistem de apărare anti-rachetă.

Remarcile sale privind utilizarea armelor nucleare au fost făcute în contextul relaţiilor tensionate ale Rusiei cu Occidentul din cauza unor probleme precum conflictul din estul Ucrainei, războiul din Siria şi acuzaţiile legate de presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale din SUA sau în scrutinele din alte ţări.

Putin a respins investigaţiile desfăşurate de SUA asupra presupusei interferenţe electorale a ruşilor ca fiind o “luptă politică internă”.

Preşedintele rus a criticat puternic emiterea de către Washington a unei serii de sancţiuni împotriva Moscovei, precizând că astfel de penalităţi economice selective “subminează încrederea în dolar ca instrument de plată universal şi ca monedă de rezervă globală”.

“Este o greşeală tipică făcută de un imperiu”, a susţinut Putin. “Un imperiu întotdeauna consideră că este atât de puternic încât îşi poate permite unele greşeli şi unele costuri suplimentare. Dar greşelile şi costurile se multiplică şi vine un moment când ele devin covârşitoare în sferele securităţii şi economiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe