Trump acuză din nou Iranul că încalcă “spiritul” acordului nuclear

Preşedintele american Donald Trump a declarat din nou, joi, că Iranul nu “respectă spiritul” acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, adăugând că este un “acord groaznic”.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

“Nu cred că ei respectă spiritul acordului. Personal, cred că ei nu îl respectă. Dar, avem timp şi vom vedea [cum stau lucrurile]”, a declarat preşedintele american reporterilor prezenţi în New Jersey.

“Cred că veţi vedea unele lucruri drastice dacă nu vor respecta [acordul]”, a adăugat Trump.

Acordul a oferit Iranului o relaxare semnificativă a sancţiunile internaţionale, în schimbul restricţionării activităţilor sale nucleare. Organizaţiile americane şi ale ONU care monitorizează respectarea de către Teheran a acordului au concluzionat că acesta îşi îndeplineşte obligaţiile.

În 17 iulie, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că Teheranul repectă prevederile acordului, dar unii lideri americani au acuzat deseori Teheranul că încalcă “spiritul” acordului prin continuarea testării de rachete balistice şi rachete capabile să transporte focoase nucleare.

SUA a impus câteva runde de sancţiuni pentru lansările de rachete iraniene. Totuşi, Teheranul susţine că aceste lansări nu reprezintă o încălcare a acordului şi sunt în scopul autoapărării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe