Cea mai ciudată iniţiativă UE de până acum: înregistrarea opiniilor diferite ca “propagandă rusă”, sub îndrumarea lui Soros

Similar poziţiei adoptate de preşedintele turc Erdogan împotriva celor care au o opinie diferită de a sa – jurnalişti şi politicieni din opoziţie – se pare că şi UE urmează aceeaşi tendinţă în cazul organizaţiilor media care au o poziţie diferită de cea a Bruxelles-ului, folosind în schimb carta “dezinformării ruseşti” şi a “ştirilor false”.
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Getty Images)

Rusia este principalul ţap ispăşitor pentru establishmentul occidental când vine vorba de propriile eşecuri ale Vestului. După Brexit şi victoria lui Donald Trump în prezidenţialele americane, elita occidentală a încercat să lege nemulţumirea cetăţenilor de “dezinformarea rusească”, “hackeri” sau “troli”, în loc să se uite la propriile politici. În timp ce, în SUA, această practică apare ca o vânătoare de vrăjitoare împotriva administraţiei Trump, în UE a luat forma unei “liste a proscrişilor”, care include acele organizaţii media care nu sunt suficient de entuziasmate de ideea unui conflict cu Rusia. Sub obiectivul oficial al contracarării “dezinformării provenite din Rusia”, EU External Action (EUAS) a creat un “jurnal de dezinformare” ce este actualizat săptămânal cu aşa zisele “ştiri false” şi website-uri care postează acele ştiri.

EUAS a etichetat în mod oficial cercetătorii şi jurnaliştii ca frauduloşi, necinstiţi şi nepatrioţi, fără nicio notificare. Există un mic avertisment pe listă, care susţine că “jurnalul de dezinformare nu poate fi considerat o poziţie oficială a UE”. Totuşi, acesta a fost creat de Consiliul European şi face parte din “serviciul diplomatic” al UE, prin urmare, este finanţat de UE, foloseşte simbolurile şi adresele instituţionale ale UE. Aşadar, jurnalul face parte din UE şi totuşi nu reprezintă poziţia oficială a blocului? Declaraţia pare să fi fost concepută cu singurul scop de a respinge într-o manieră necinstită temerile manifestate de cetăţeni.

Prin organizarea listei sale, UEAS se comportă precum un regim autoritar care operează în afara statului de drept. Întrucât libertatea presei este fundamentul unei democraţii solide, EUAS lucrează împotriva valorilor Uniunii Europene:

  • Nu există niciun cadru juridic [în cadrul EUAS] pe baza căruia sunt judecate textele şi nu există niciun standard obiectiv. Prin urmare, EUAS etichetează în mod arbitrar articolele pe care nu le agreează ca fiind incorecte.
  • Grupurile plasate pe lista EUAS ca neoneste nu sunt anunţate de această măsură, nu au nicio şansă sau un proces echitabil pentru a se apăra. Cercetătorii şi jurnaliştii sunt consideraţi vinovaţi fără dovezi, şi nu au niciun drept să depună o plângere sau să facă recurs la decizia luată de EUAS.
  • Organizaţiile care au un obiectiv politic şi sunt finanţate din afara Uniunii Europene se află pe lista celor 400 de aşa-zişi experţi.

Am fost recent anunţaţi că una dintre analizele noastre, din decembrie 2016, asupra activităţilor ONG-urilor în Mediterană a fost clasificată drept “dezinformare rusească”.

Începând cu decembrie 2016, cazul activităţii ONG-urilor în Mediterană a luat amploare naţională şi apoi internaţională şi, recent, ambarcaţiunea Iuventa a ONG-ului Jugend Rettet a fost confiscată ca dovadă din cauza contactelor acesteia cu traficanţii de persoane şi, din moment ce întâlnirea navei în largul mării nu a avut loc într-o situaţie de pericol pentru imigranţi, acea acţiune nu poate fi clasificată drept salvare, ci pur şi simplu trafic. Astfel, considerăm că analiza noastră a fost corectă.

Şi, atunci de ce am fost raportaţi? Analiza noastră nu are nicio legătură cu Rusia, în primul rând. Am descoperit ulterior că raportul împotriva noastră a fost scris de o organizaţie numită “Kremlin Watch”, care face parte din think tank-ul European Values. Ne-am uitat la cine îi finanţează: George Soros şi Institutul său pentru o Societate Deschisă (acum cunoscut sub numele de Fundaţia pentru o Societate Deschisă), cel care a fost implicat din greu în criza imigranţilor prin intermediul unei reţele internaţionale vaste de ONG-uri şi care este fixat într-un război personal împotriva Rusiei. Să fie o conspiraţie? Nu chiar. Fundaţia lui Soros este listată ca unul dintre principalii donatori ai think tank-ului European Values, alături de Comisia Europeană.

Nu este prima dată când am fost atacaţi de agenţi ai lui George Soros. Constanza Hermanin, fost consilier de rang înalt al Fundaţiei şi blogger pentru Huffington Post, a încercat anterior să muşamalizeze povestea implicării ONG-urilor în traficul de imigranţi şi să clasifice întreaga poveste ca “ştire falsă rusofilă”.

Revenind la lista EUAS, aceasta conţine trei contributori: East Stratcom Network, parte a EUAS, deja menţionatul Kremlin Watch şi, în cele din urmă, un website ucrainean numit “stopfake”, din nou susţinut, deşi nu este clar cum, de Fundaţia pentru o Societate Deschisă.

Rapoartele EUAS se concentrează în principal pe mass media rusească, precum TASS, Sputnik sau RT. Numărul 52 al jurnalului EUAS include şi website-ul Zerohedge pentru rebloggarea criticilor lui Ron Paul la adresa cruciadei împotriva “ştirilor false”, precum şi ale criticilor lui Paul Craig Roberts. În versiunea valorilor europene ale lui Soros, criticile şi dezbaterea democratică sunt ştiri false, susţine website-ul Gefira. În plus, mai multe ediţii trecute ale jurnalului includ Breitbart şi chiar The Guardian.

De asemenea, este interesant cum interpretează Soros valorile liberale europene. Presa liberă este în mod normal considerată o valoare cheie, şi totuşi Soros doreşte o listă a proscrişilor pe care să fie înscrişi toţi cei care nu sunt de acord cu opiniile sale – ceva similar cu poziţia adoptată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan după un puci eşuat în Turcia în iulie 2016 şi care a fost criticată intens de UE, printre alţii. O altă valoare liberală cheie este dreptul la un proces corect. Totuşi, Kremlin Watch este judecător, juriu şi călău. Până la urmă, cui îi aparţine UE şi pe cine serveşte? Pe cetăţenii săi sau pe oligarhii finanţelor? Poate Israelul şi Ungaria au dreptate: Soros este o ameninţare pentru democraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii