Casa Albă zguduită de conflicte. Şeful Consiliului de securitate, generalul McMaster, luat în vizor

Războiul care macină establishmentul american devine tot mai ameninţător, pe măsură ce este tot mai clară polarizarea mai multor membri foarte bogaţi ai sectorului financiar american împotriva Israelului.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Actualul consilier al Casei Albe pe probleme de Securitate Naţională, gen H.R. McMaster, a lucrat la un think tank din Marea Britanie finanţat de un grup controversat (la rândul său, este finanţat de George Soros) şi care a fost identificat de administraţia Obama ca având un rol central în promovarea acordului nuclear cu Iranul în sânul publicului şi a sectorului media.

În perioada septembrie 2006 – februarie 2017, cu alte cuvinte imediat înainte să ajungă consilier prezidenţial, McMaster este listat ca membru al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), unde a servit drept consultant senior. IISS se autodescrie ca o “autoritate de nivel mondial în domeniul securităţii globale, a riscurilor politice şi a conflictelor militare”.

Conform Breitbart, IISS a susţinut acordul nuclear cu Iranul, intermediat de administraţia Obama în 2015, şi a respins în repetate rânduri acuzaţiile că Teheranul a încălcat acordul.

Însuşi McMaster a fost acuzat de curăţarea Consiliului pentru Securitate Naţională de cei care au adoptat o poziţie dură împotriva Iranului şi este considerat un promotor marcant al acelui acord nuclear în sânul administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Aparent, McMaster a cerut Casei Albe să reconfirme faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului.

Website-ul IISS conţine o listă de grupuri, corporaţii şi entităţi guvernamentale care oferă fonduri acestui think tank, inclusiv în perioada în care McMaster a lucrat acolo. În mod curios, din mulţimea de donatori lipseşte controversatul fond Ploughshares, un grup identificat anul trecut de administraţia Obama ca având un rol central în prezentarea facorabilă a acordului nuclear cu Iranul către mass media.

Fondul Ploughshares este finanţat, printre altele, de Institutul Open Society (Institutul pentru o Societate Deschisă al lui Soros) al miliardarului George Soros.

Implicarea fondului Ploughshares în vânzarea acordului cu Iranul publicului a fost dezvăluită într-un articol publicat de New York Times Magazine despre Ben Rhodes, fostul adjunct al consilierului pentru securitate naţională al administraţiei Obama. Intitulat, “Sctiitorul aspirant care a devenit gurul de politică externă al lui Obama”, conţine interviuri cu Rhodes şi zeci de oficiali ai fostei administraţii americane.

O investigaţie precedentă a arătat că Ploughshares a făcut parteneriate cu grupuri grele ale stângii radicale, inclusiv Code Pink, grupul pro-palestinian J Street, United for Peace & Justice, U.S. Campaign to End the Israeli Occupation şi Demos, un grup progresiv de consiliere economică în al cărui comitet de conducere a servit şi Van Jones, fostul ţar al jocurilor verzi în timpul administraţiei Obama.

Grupul Demos a precizat că misiunea sa este aceea de a susţine “cele mai inteligente minţi şi cele mai eficiente organizaţii pentru a reduce stocurile de arme nucleare, pentru a preveni formarea de noi state nucleare şi pentru a creşte securitatea globală”.

Fondul Ploughshares, în schimb, este finanţat de Institutul pentru o Societate Deschisă al lui Soros, Carnegie Corporation of New York, Ford Foundation, Rockefeller Brothers Fund şi Rockefeller Foundation.

În urmă cu câteva zile, McMaster l-a înlăturat pe Ezra Cohen-Watnik, consilier al lui Trump şi opozant al acordului cu Iranul, din Consiliul Securităţii Naţionale, în ceea ce publicaţia Jerusalem Post a raportat a fi o posibilă “înlăturare a celor care adoptă poziţii dure anti-Iran”.

Luând cuvântul la un eveniment recent desfăşurat de Fondul Ploughshares, fostul secretar de stat american John Kerry a afirmat că McMaster este cea mai bună soluţie pentru menţinerea în viaţă a acordului nuclear.

Poziţia sa în cadrul administraţiei Trump este controversată de la început. Exponent al establishmentului american - în special al aripii pro-militariste, pro-iraniene, este de presupus că McMaster va intra la un moment dat în coliziune frontală cu politica pro-Israel adoptată de Trump - sprijinit masiv în campania sa de Bibi Netanyahu şi serviciile aferente. Până la urmă Israelul, chiar şi părăsit de o parte a brokerilor puterii de la Washington şi New York, râmăne un nod gordian al Orientului Mijlociu.